Vidutinė metinė infliacija rugsėjo mėnesį buvo 3,5 proc., prieš metus - 2,6 procento.

Pasak statistikų, didžiausią įtaką rugsėjo mėnesio bendrajam vartotojų kainų pokyčiui turėjo 3,8 proc. atpigusios transporto grupės prekės ir paslaugos, 3,9 proc. pabrangę drabužiai ir avalynė, 2,1 proc. atpigusios sveikatos priežiūros grupės prekių ir paslaugų kainos.

Taip pat bendrajam vartotojų kainų indeksui įtakos turėjo maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų pabrangimas 0,2 proc., poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų atpigimas 0,7 proc. ir būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų pabrangimas 0,4 procento.

Vartojimo prekių kainos per rugsėjo mėnesį nepakito, paslaugų kainos sumažėjo 0,4 procento.

Benzino kainų sumažėjimas 10,2 proc., dyzelinių degalų – 6,7 proc. ir lengvųjų automobilių – 1,1 proc. labiausiai turėjo įtakos transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui. Taip pat įtaką darė 3,1 proc. pabrangusios suskystintos automobilinės dujos, 0,5 proc. – keleivinio kelių transporto paslaugos.

Drabužių ir avalynės grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausios įtakos turėjo dėl rudens sezono naujų kolekcijų pasirodymo 3,0 proc. padidėjusios drabužių ir 5,9 proc. - avalynės kainos. Audiniai drabužiams pabrango 3 proc., aprangos reikmenys – 3,8 procento.

Sanatorijų paslaugos atpigo 19,2 proc. ir tai turėjo didžiausios įtakos sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų kainų pokyčiui. Farmacijos gaminiai ir odontologų paslaugos pabrango atitinkamai 0,1 ir 0,5 procento.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų padidėjimui įtaką darė 10 proc. pabrangę kruopos ir miltai, 0,7 proc. – mėsa ir jos gaminiai, 0,6 proc. – žuvys ir jų produktai, 0,5 proc. – pienas ir jo produktai, sūriai, kiaušiniai, 0,7 proc. – sviestas, aliejus, riebalai. Vaisiai ir uogos per mėnesį atpigo 7,3 proc., šviežios daržovės –10,2 proc., šokoladas ir kiti konditerijos gaminiai – 0,8 procento. Iš poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų labiausiai atpigo atostogų išvykos – 5,4 proc., raštinės reikmenys ir piešimo medžiagos – 1 proc., garso ir vaizdo priėmimo, įrašymo ir dauginimo įrenginiai – 0,8 procento. Poilsio ir kultūros paslaugos pabrango 0,5 proc., knygos – 0,4 procento.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui daugiausiai įtakos turėjo 2,2 proc. pabrangusi būsto nuoma iš privačių asmenų, 0,8 proc. – būsto priežiūros ir remonto paslaugos ir medžiagos, 1,9 proc. – suskystintos dujos, 0,5 proc. – kietasis kuras.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių įtaką bendrajam rugsėjo vartotojų kainų pokyčiui, statistikai mini 33,2 proc. atpigusias poilsio namų ir 0,9 proc. pabrangusias viešojo maitinimo paslaugas.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją