2006 metų rugpjūtį metinė infliacija (rugpjūčio mėnesį, palyginti su tuo pačiu 2005 metų mėnesiu) sudarė 4,2 proc., pranešė Statistikos departamentas.

Vidutinė metinė infliacija rugpjūčio mėnesį buvo 3,4 proc., prieš metus - 2,7 procento.

Didžiausią įtaką rugpjūčio mėnesio infliacijai turėjo transporto grupės prekių ir paslaugų atpigimas 0,9 proc., drabužių ir avalynės – 1,1 proc., maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų – 0,2 proc. bei būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų pabrangimas 0,6 proc., alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių – 0,7 procento.

Vartojimo prekių kainos per rugpjūčio mėnesį sumažėjo 0,2 proc., o paslaugų kainos padidėjo 0,4 procento.

Pasak statistikų, benzino kainų sumažėjimas 4,1 proc., tai pat 1,7 proc. atpigę nenauji lengvieji automobiliai bei 0,7 proc. – dyzeliniai degalai labiausiai turėjo įtakos transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui. Taip pat tam įtakos turėjo 8,3 proc. pabrangusios suskystintos automobilinės dujos bei 0,4 proc. – keleivinio kelių transporto paslaugos.

Drabužių ir avalynės grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui įtakos turėjo dėl nuolaidų vasaros sezono prekėms 1 proc. sumažėjusios drabužių ir 1,6 proc. – avalynės kainos. Drabužių valymas, taisymas ir nuoma pabrango 1,5 procento.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokyčiui turėjo 5,9 proc. atpigusios daržovės ir bulvės, 3,6 proc. – vaisiai ir uogos, 1,5 proc. – kiaušiniai, 0,6 proc. – ledai ir 0,6 proc. pabrangusi mėsa ir jos produktai, 0,8 proc. – duona ir grūdų produktai, 1,9 proc. – aliejus, 1,2 proc. – šokoladas ir kiti konditerijos gaminiai, 1,1 proc. – šviežios ir šaldytos žuvys, 0,9 proc. – kava, 2 proc. – mineraliniai ir geriamieji vandenys.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausios įtakos turėjo 2,7 proc. pabrangusios būsto priežiūros ir remonto paslaugos, 1,6 proc. – karštas vanduo, 3,2 proc. – kitos su būstu susijusios paslaugos, 1,9 proc. – suskystintos dujos maistui gaminti, 1,6 proc. – mokestis už centralizuotos šilumos kiekį, perduodamą per karšto vandens tiekimo sistemą, 0,6 proc. – malkos.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių grupėje labiausiai - 2,3 proc. - pabrango Lietuvoje gaminama degtinė, 1,1 proc. – alus, 0,3 proc. – tabako gaminiai. Stalo vynas atpigo 0,4 procento.

Rugpjūtį 3,1 proc. pabrango atostogų išvykų paslaugos, 0,5 proc. – kosmetikos priemonės, 0,7 proc. – odontologų paslaugos, 0,6 proc. – laidojimo reikmenys, 0,5 proc. – raštinės reikmenys ir piešimo medžiagos bei 3 proc. atpigusios gėlės, 1,3 proc. – viryklės, po 0,5 proc. – duomenų apdorojimo įrenginiai, vaizdo aparatūra, namų ūkio tekstilė, 2,8 proc. – sporto prekės.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją