Šiais daiktais kavinių šeimininkai bando paslėpti cigarečių reklamą - užklijuoti ir perdažyti pelenines, nugrandyti užrašus nuo šiukšlių dėžių dangčių, paslėpti ant skėčių užrašytus cigarečių pavadinimus.

Imtis tokių darbų kavinių bei restoranų šeimininkus privertė nuo gegužės pirmosios įsigaliojęs Tabako kontrolės įstatymas.

Europos Sąjungos nuostatoms prieštaraujantis įstatymas draudžia viešose vietose reklamuoti tabako gaminius.

Nors tabako gaminius draudžiama reklamuoti tik ant langų ir lauko kavinėse, jų šeimininkai baiminasi už reklamą gresiančių baudų. Peleninių ir valgiaraščių stovai su tabako reklama išnyko iš daugelio cigaretėmis prekiaujančių kavinių.

Daugelyje Vilniaus kavinių nemokamai gautas pelenines ir stovus su cigarečių reklama pakeitė daiktai su alaus atributika. Lauko kavinėse sustatyti alų reklamuojantys skėčiai.

Alaus tiekėjai skėčius ir pelenines taip pat duoda nemokamai, todėl daiktų su tabako gaminių atributika atsisakiusios kavinės didelių finansinių nuostolių nepatyrė.

Tabako kontrolės įstatymas jau įsigaliojo, bet Seime šiomis dienomis svarstoma dėl jo atidėjimo iki 2002 ar 2003 metų.

To, kad įstatymas bus atidėtas, tikėjosi visi "Lietuvos ryto" kalbinti kavinių ir restoranų šeimininkai. Nemokamai iš cigarečių importuotojų gautus daiktus jie dar tikisi išdėlioti ant stalų. Dabar uždraustos peleninės ir stovai laikomi kavinių pagalbinėse patalpose.