Tiesa, kainos, nors, rodos, šiemet ir nesiskiria nuo pernykščių, tačiau euro paveiktos yra gerokai aukštesnės nei prie lito.

Įvairi žaliava

Dauguma šalies spaudyklų sulčių spaudimo sezoną atidarė rugpjūčio viduryje ir planuoja, kad jis turėtų tęstis iki pirmųjų spalio savaičių. Antroji rugsėjo pusė sultininkams tradiciškai yra piko metas.

Dotnuvos seniūnijos Vainotiškių kaimo bendruomenė, prieš porą metų pasinaudojusi Europos Sąjungos parama, įsirengė sulčių spaudyklą.

Joje visuomeniniais pagrindais besidarbuojanti pensininkė Nijolė Lauminienė pastebi, kad žmonės kasmet tampa vis išradingesni.

„Nors, aišku, daugiausia klientai atveža spausti obuolių sultis, tačiau jas, kaip jau įprasta, prašo maišyti ne tik su morkomis, bet ir su moliūgų, burokėlių, įvairių uogų sultimis, o populiariausios – avietės. Kartais savo prašymais žmonės ir nustebina – yra tekę spausti sultis net ir iš kopūstų. Šiaip mes turime galimybę ir spaudžiame sultis iš įvairiausių daržovių, vaisių ar uogų. Galime ir egzotiškų vaisių sultis padaryti, turėjome keletą klientų, panorusių apelsinų išspausti“, – pasakoja moteris.

Metai sultingi

Pašnekovė atskleidžia, kad šių metų derlius yra kiek sultingesnis nei pernykštis.

„Panašu, kad šiemet vaisiai ir daržovės sultingesni, nes pastebiu, kad iš maišo obuolių išeina daugiau sulčių nei pernai. Žinoma, priklauso, kas, kokius obuolius atveža, bet didžioji dalis žaliavos, man atrodo, turi daugiau syvų. Paprastai neskaičiuojame, kiek litrų sulčių per dieną išspaudžiame, bet rekordinės dienos savaime įsimena. Šį sezoną jau turėjome keletą darbadienių, kuomet prispaudėme per 1 000 litrų sulčių“, – pasakoja Nijolė.

Kainos nesikeitė

Daugumoje rajono sulčių spaudyklų šiais metais paslaugų įkainiai nesikeitė. Ir toliau už 5 litrų pasterizuotų, nesvarbu, kokių sulčių pakuotę, reikia pakloti 2,3 Eur.

Jei pageidaujate penkialitriu maišu naudotis patogiau, už dėžutę, į kurią dedasi supakuotos sultys, teks primokėti dar 0,4 Eur.

Kai kurios sulčių spaudyklos klientams siūlo išbandyti naujovę – pastatomus tvirtus sulčių maišelius su kraneliais, tokios 5 l pakuotės kaina yra 2,7 Eur.

Žmonėms panorusiems tik spaudimo paslaugos (be pasterizacijos ir pakavimo) už litrą sulčių teks pakloti po 0,1 - 0,15 eur.

Vaisių ir daržovių išspaudas spaudyklos klientus prašo pasiimti su savimi. Tačiau išspaudos yra gana praktiška gamybinio proceso atlieka, kurią galima sušerti gyvuliams, išberti į dirvą ar galų gale panaudoti kompostui, tad dažnas neprieštarauja jas išsivežti.