Kaip teigia „Swedbank” vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis, pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos pramonės (be naftos produktų) produkcija jau viršijo prieš krizę buvusį lygį.

„Išliekantis spartus Rusijos, Skandinavijos bei kitų kaimyninių šalių augimas leido Lietuvos gamintojams toliau didinti gamybos apimtis. Birželio mėnesį apdirbamosios gamybos (be naftos produktų) metinis augimas buvo sparčiausias šiemet ir siekė 14,6 proc., o per pirmąjį pusmetį gamyba augo 8,9 procento”, - komentare teigia jis.

Per pirmąjį šių metų pusmetį energetikos produktų apimtys mažėjo 15 proc., tarpinio vartojimo produkcija augo 9 proc, gamybos priemonės - 17 ,4 proc., ilgalaikio vartojimo prekės – 8,3 proc., trumpalaikio vartojimo – 5,7 proc.

Pasak jo, šalies pramonė efektyvina savo veiklą - šiuo metu pramonėje dirba maždaug penktadaliu mažiau darbuotojų nei dirbo prieš keturis metus, tuo tarpu rekordinės 2008 m. gamybos apimtys yra viršytos.

Nerijus Mačiulis
Ekonomistas perspėja ir apie grėsmes – anot jo, pasaulinis ekonomikos augimas lėtėja, o tai nežada gerų perspektyvų. „Apie didėjančią konkurenciją rodo ir pramonės produkcijos kainų pokyčiai – ne Lietuvos rinkoje parduodama produkcija pinga jau trejus mėnesius iš eilės”, rašo N.Mačiulis.

„Prognozuojame, kad ir antrąjį šių metų pusmetį apdirbamoji gamyba išliks vienas sparčiausiai augančių Lietuvos sektorių, nors augimas ir bus lėtesnis. Verta pabrėžti, jog kalboms apie antrąją krizės bangą Lietuvoje šiuo metu nėra daugiau priežasčių nei jų buvo prieš metus”, - nurodo jis.

2012 m. sausio–birželio mėn., palyginti su 2011 m. sausio–birželio mėn., pramonės įmonių pardavimo ir paslaugų vertė ne Lietuvos rinkoje padidėjo 0,6 procento to meto kainomis. Įtakos tam turėjo padidėjęs šių įmonių pardavimas: chemikalų ir chemijos produktų gamybos (7,1 proc.), maisto produktų gamybos (15 proc.), baldų gamybos (23 proc.), guminių ir plastikinių gaminių gamybos (10,8 proc.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)