Per pietų pertrauką sostinės Konarskio gatvėje įsikūrusiame turgelyje matėsi vos vienas kitas pirkėjas, ieškantis gėlių rugsėjo pirmajai, po darbo valandų daugiau tėvelių dairėsi gėlių, dažnas rinkose kardelius, retas kuris mokėjo daugiau nei už vieną žiedą. Kardelis kainuoja tris keturis litus, tiek pat ir herberai, kiek daugiau – rožės.

„Kai kurie perka po vieną žiedą, ir žiūri kainos. Kiti perka visiems mokytojams, priklauso nuo to, kiek turi pinigų“, - kalba viena gėlių turgaus pardavėja.

„Ir šiais metais populiariausi kardeliai, gerberai, rožės. Dažniausiai perka po vieną arba tris gėles, bet vienam mokytojui. (...) Žmonės dar labai žiūri pinigų“, - sako prekybos pagyvėjimo šiemet nelaukiančios Kornelija ir Kamilė.

„Visą sezoną gerai perka kardelius. Daugiausia tėveliai renkasi po vieną žiedą“, - antrina ir prekybininkas Vytautas.

„Labai norėjome lietuviškų gėlių. Nešam tik auklėtojai, išsirinkome pagal spalvą“, - sako puokšteles su jurginais išsirinkusios moksleivės Saulė ir Goda.

Dviejų sūnų mama Inga rugsėjo pirmosios proga paprastai perka po vieną gėlę.

„Daug laiko ir energijos tam neskiriu. Gėles paprastai perku prekybos centre, kuriame apsipirkinėju, esančioje parduotuvėje, todėl didelio pasirinkimo, ką pirkti, nebūna. Mat gėlės čia brangios, o aš įsitikinusi, kad išlaidauti gėlėms yra neracionalu. Paprastai mes apsiribojame rožėmis – po vieną kiekvieno vaiko auklėtojai, kadangi ši gėlė normaliai atrodo viena. Perkant herberą, kurio kaina panaši, dar reikia šakelių papuošimui, kitos gėlės, kurios estetine prasme man būtų priimtinesnės, taip pat prastai atrodo po vieną“, - sakė pašnekovė.

Moteris stebisi, matydama žmones, kurie mokslo metų pradžios proga perka brangias puokštes. Jei tai susiję su noru padaryti mokytojai įspūdį, kažkaip palenkti jį į savo pusę, nors iš tiesų vargu, ar mokytojas, gavęs kalną gėlių, prisimins kiekvienos jos teikėją.

„Esu užsibrėžusi išleisti abiejų vaikų gėlėms tik keliolika litų. Tiesa, gėlės brangsta. Prieš keletą metų padorią rožę, berods, buvo galima įsigyti ir už 3-4 litus, dabar ji kainuoja apie 6-7 litus. Jei kainos ir toliau kils, rinksiuosi pigesnes gėles. Daug kas man galėtų paprieštarauti – esą rugsėjo pirmoji būna tik kartą metuose, tačiau kelis papildomus litus mieliau išleisiu ne gėlėms, o vaikų pamaloninimui šventės proga. Nemanau, kad dėl to nukenčia mokytojas, kuriam didžiulis glėbys gėlių gali tapti netgi problema“, - svarstė moteris.

Iš viso šiemet į 1317 bendrojo lavinimo mokyklų turėtų susirinkti apie 400 tūkstančių mokinių. Prasidedant mokslo metams į pirmas klases laukiama ateinant apie 31 tūkst. vaikų. Tuo tarpu abiturientų turėtų būti beveik 50 tūkst.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją