Naujausios „Spinter tyrimų“ apklausos duomenimis, Seimo rinkimuose socialdemokratai, Valstiečių ir žaliųjų sąjungą ir Tėvynės sąjunga surinks atitinkamai 15,6 proc., 14 proc. ir 13,7 proc. balsų. Politologai visų trijų partijų galimybes šiuo metu vertina apylygiai.

Kaip patekusios į valdžią keistų kiekvienam gyventojui aktualią mokesčių sistemą partijos išdėstė savo rinkiminėse programose.

Gyventojų pajamų mokestis

Vienaip ar kitaip didinti šiuo metu gyventojų pajamų mokesčiui (GPM), iš kurio į biudžetą surenkama apie 16 proc. pajamų, taikomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) žada visos trys partijos.

Socialdemokratai nurodo, kad jį ir toliau didins šeimoms, auginantiems vaikus.

Valstiečiai žalieji sako, kad NPD didės šeimoms auginančioms du ir daugiau vaikų.

Jie taip pat teigia, kad į GPM įtrauks ir privalomąjį sveikatos draudimą (PSD) bei dalį socialinio draudimo (SD). Dėl to atsiskirs pensijų draudimo mokestis (PDM).

Ramūno Karbauskio vadovaujama partija norėtų, kad GPM būtų skaičiuojamas nuo visų asmens pajamų, išskyrus senatves ir kitas pensijas.

Ramūnas Karbauskis

Tuo metu naujasis trumpinys PDM – nuo visų asmens pajamų, išskyrus kapitalo ir investicines pajamas, senatves ir kitas pensijas.

Valstiečiai žalieji tvirtina, kad GPM ir PDM bus skaičiuojami nuo viso automatiškai perskaičiuoto darbo užmokesčio, neskirstant jo į „darbuotojo“ ir į „darbdavio“ dalis.

Panašią idėją vysto ir konservatoriai bei teigia, kad darbuotojui priskyrus dabar darbdavio sumokamą draudimo įmokų sumą, atsirastų daugiau skaidrumo.

Tada nuo taip perskaičiuoto viso darbuotojo atlyginimo mokamoms įmokoms (išskyrus SD) būtų taikomas NPD, o tai reikštų didesnę darbuotojo „į rankas“ gaunamą pinigų sumą bei daugiau senatvei sukaupiamų lėšų.

Kaip ir kitos dvi partijos, konservatoriai žada didesnį NPD vaikus auginančioms šeimoms.

Progresyvumas

Savo programoje socialdemokratai žada garantuoti mokesčių sistemos stabilumą. Jie taip pat tvirtina, kad Lietuvoje mažės darbo jėgos apmokestinimas, veiks progresinė mokesčių sistema, t.y.: „mažiau uždirbantys mokės mažesnius mokesčius, turtingesni mokės mokesčius už prabangų turtą“.

Progresinius mokesčius kada nors įvesti ketina ir valstiečiai žalieji. „Ilgalaikėje perspektyvoje mažindami pajamų nelygybę, sieksime pertvarkyti mokesčių sistemą ir įvesti progresinius mokesčius, kai tam bus palanki visuomenės nuomonė“, – rašoma jų programoje.

Savo ruožtu konservatoriai nori, kad Lietuvoje perskirstymo lygis ilgainiui pasiektų 40 proc. bendrojo vidaus produkto (dabar – 28 proc.).

„Didesni mokesčiai turi atspindėti didesnį pajėgumą mokėti, taigi ir prisidėti prie viešųjų paslaugų išlaikymo, net jeigu viešosiomis paslaugomis individualiai nesinaudojama proporcingai daugiau“, – apie progresyvumą užsimena Tėvynės sąjunga.

Pridėtinės vertės mokestis

Socialdemokratai apie pridėtinės vertės mokesčio (PVM), iš kurio surenkama 32 proc. biudžeto, pakeitimus savo programoje neužsimena.

Valstiečiai žalieji teigia, kad ribos naujų PVM lengvatų atsiradimą, tačiau tuoj pat sau paprieštarauja ir sako, kad jo tarifą pagal galimybes mažins veikloms, tiesiogiai prisidedančioms prie visuomenės sveikatos rodiklių gerinimo ir jos narių sveikatos išsaugojimo bei stiprinimo.

Konservatoriai nurodo, jog nei PVM tarifo mažinimo, nei jo lengvatų atskiroms prekėms ir paslaugoms nežada.

Turto mokesčiai

Algirdo Butkevičiaus vadovaujama partija teigia, kad turto ir aplinkos tausojimo mokesčiams vykdant mokesčių sistemos pertvarka bus suteikiamas didesnis svoris.

Algirdas Butkevičius

Valstiečiai žalieji apie turto mokesčius nekalba.

Tėvynės sąjunga teigia, jog Lietuvoje turto ir automobilių mokesčiai yra beveik neegzistuojantys.

„Manome, kad nekilnojamojo turto mokestis yra teisingas, efektyvus ir svarbus savivaldybių pajamų šaltinis, tačiau prie diskusijų apie šio mokesčio bazės plėtimą grįšime tik atkūrę pasitikėjimą viešuoju valdymu ir taupiu bei racionaliu mokesčių mokėtojų išteklių naudojimu“, – rašoma konservatorių programoje.

Akcizai ir lengvatos

Socdemai savo programoje nurodo, kad naujai įkurtos mažos įmonės (apyvarta iki 100 tūkst. eurų) mokės tik apyvartos mokestį (pvz. 9 proc.). Tai esą palengvins administracinę naštą ir skatins verslumą.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungą kalba apie didesnius akcizus tabakui ir alkoholiui. Iš akcizų šiuo metu surenkama daugiau nei 12 proc. biudžeto.

Alkoholinių gėrimų akcizus didinti jie ketina atsižvelgdami į skirtingų gėrimų grupių kainų elastingumus. „Surinktų akcizų dalis bus skiriama socialinei reklamai, visuomenės sveikos gyvensenos įgūdžiams formuoti bei žiniasklaidos pajamų praradimams dėl alkoholinių gėrimų reklamos draudimui kompensuoti“, – rašoma jų programoje.

Nors valstiečiai žalieji dabartinę mokesčių sistemą kritikuoja dėl „įvairioms grupėms taikomų išimčių“, jie nori peržiūrėti mokesčius už naudingųjų iškasenų gavybą ir miškininkystės ir medienos pramonėje.

Gabrielius Landsbergis

Gabrieliaus Landsbergio vadovaujama partija apie galimus pokyčius akcizų ar mokesčių lengvatų srityje savo programoje nekalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (515)