Po to, kai apytikriai iki gruodžio pradžios "B.B. Bredo B.V." už privatizuojamas "Lisco" akcijas sumokės sutartą 47,6 mln. JAV dolerių (190,4 mln. litų) kainą, jis į savo kontrolę perims 75,16 proc. įmonės akcijų paketą.

Penktadienį, dienai nepraėjus po "Lisco" privatizavimo sutarties pasirašymo, į naujienas sureagavo Nacionalinė vertybinių popierių birža, kur uostamiesčio įmonei investuotojai parodė didelį dėmesį: iki 2,34 lito pabrangusių jos akcijų centrinėje rinkoje parduota už 233,7 tūkst. litų, o dviem tiesioginiais sandoriais vidutine 5,73 litų kaina - dar už 54,9 tūkst. litų.

Tikimasi, kad, pirkėjui investavus privatizavimo sutartyje numatytas lėšas, pagerės ir finansinė "Lisco" padėtis.

Šiuo metu laivininkystės įmonė turi 35 laivus, tačiau nuosavomis lėšomis jo modernizavimas ir atnaujinimas vyksta pakankamai vangiai. Šiais metais už depozite esančias lėšas ji įsigijo motorlaivį "Jogaila" už 13,8 mln. litų, o gegužės mėnesį - motorlaivį "Kęstutis" už 15,4 mln. litų.

Pirmaisiais metais "B.B. Bredo B.V." investicijos į "Lisco" sudarys apie 55 mln. JAV dolerių (220 mln. litų) ir bus panaudotos laivynui, naujiems pastatams, turimiems keltams ir linijoms atnaujinti. Visa investicijų suma turėtų siekti ne mažiau kaip 76 mln. JAV dolerių (304 mln. litų).

Didelį susidomėjimą šis, jau trečiasis, "Lisco" privatizavimo procesas sukėlė tarp politikų, jį stebi ir šalies vadovas Valdas Adamkus, išvadas dėl to turėtų pateikti specialiosios tarnybos bei teisėsaugos struktūros.

"Lisco" privatizavimo sutartį aprobavo nueinanti konservatorių Vyriausybė. Privatizavimo šalininkų teigimu, ji palanki Lietuvai. Tuo tarpu, be kitų nuogąstavimų, smulkieji "Lisco" akcininkai bijo turimų akcijų nuvertėjimo, nes Olandijos bendrovė greičiausiai jų nesupirks.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją