Trečiadienį finansų viceministras Algimantas Rimkūnas agentūros atliktą tyrimą vadino netiksliu. Esą jos ekspertai net neprašė oficialių duomenų, kuriais grindė savo išvadas.

„Atidžiau jį paanalizavus, ten nieko apokaliptiško Lietuvos ekonomikai nežadama“, – sakė viceministras.

Jo teigimu, daugelis tyrimo prielaidų yra klaidingos. Pavyzdžiui, Lietuvos ūkis nėra taip susijęs su Jungtine Karalyste, pinigų perlaidos esą tiek nesumažės, kiek prognozuoja agentūra, be to, ir ES parama Lietuvai dėl to nesumažės tiek, kiek prognozuojama tyrime.

„Poveikis, kurį galima dabar numatyti, rizika, yra minimali ir tiesioginio poveikio šiuo metu nejaučiame ir artimiausiu metu nejausime“, – kalbėjo viceministras.

Paklaustas, kodėl, jo nuomone, taip suklydo pasaulinė agentūra, jis sakė: „Kai kurios prielaidos per daug supaprastintos, kai kur statistika neatitinkanti tikrovės“.

A. Rimkūnas neneigė, kad šalies institucijos perka „Standard & Poor’s“ ir kitų pasaulinių reitingų agentūrų paslaugas, tačiau kiek už jas sumokama mokesčių mokėtojų pinigų, negalėjo pasakyti.

Nuo agentūrų skelbiamų reitingų priklauso, už kokią kainą Lietuva skolinsis lėšas, kiek sumokės palūkanų kreditoriams.

Vis dėlto viceministras atmetė galimybę, kad dėl klaidingų išvadų daug abejonių sukėlusio tyrimo būtų nutrauktas bendradarbiavimas su šia agentūra.

„Mūsų „Brexit“ žemėlapis rodo, kad Lietuva, Latvija, Vengrija ir Lenkija būtų labiausiai paveiktos, jei JK pasitrauktų iš ES, atsižvelgiant į jų didelę migrantų populiaciją, pinigines perlaidas, prekybinius ryšius ir ES fondų svarbą investicijoms finansuoti“, - rašoma „Standard & Poor’s“ birželio pabaigoje paskelbtame vertinime.

Agentūros skaičiavimu, Jungtinėje Karalystėje gyvena 5,4 proc. Lietuvos gyventojų, jų pinigų perlaidos sudaro 1,2 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)