Statistikos departamentas, remdamasis išankstiniais duomenimis, pranešė, kad sausio-kovo mėnesiais galiojančiomis kainomis BVP sukurta už 10,4 mlrd. litų.

Laukiamo BVP skaičiavimai atlikti remiantis pramonės, statybos, prekybos, transporto ir kitų įmonių mėnesinių ir ketvirtinių ataskaitų duomenimis bei jų pagrindu nustatytais dėsningumais.

1999 metų pirmąjį ketvirtį BVP smuko 2,8 proc., o per visus metus - 4,1 proc. Išankstiniais duomenimis, per metus jo buvo sukurta už 42,597 mlrd. litų.

"Pernai duomenys buvo taip smarkiai ir keistai peržiūrimi, kad dabar aš esu nusiteikusi gana skeptiškai. Tačiau nepaisant to, šie duomenys atitinka prognozuotą 4,0-4,5 proc. augimą", "Reuters" sakė Londone įsikūrusio banko "Nomura International" analitikė Karine Saroukhanian.

Pernai birželio pabaigoje skelbta, kad pirmąjį ketvirtį BVP smuko 5,7 proc., vėliau šis rodiklis sumažėjo iki 5,8 proc., o šiemet paskelbtas 2,8 proc. smukimas.

1998 metų sausį-kovą BVP augo 8,5 proc.

Statistikos departamento ekonominių tyrimų skyriaus vadovė matematikos daktarė Bronė Kaminskienė mano, kad birželio pabaigoje, kai bus skelbiamas tikslesnis pirmojo ketvirčio BVP, jis neturėtų labai skirtis nuo dabartinio rodiklio, jeigu nebus tikslinamas 1999-ųjų pirmojo ketvirčio BVP. Tokiu atveju jis gali net padidėti.

"Tačiau jei keisis 1999 metų pirmojo ketvirčio BVP, tuomet viskas sugriūna", BNS sakė B. Kaminskienė.

Pasak jos, 1999 metų BVP dar bus tikslinamas visus šiuos metus ir kitąmet. Tik šių metų rugsėjį planuojama paskelbti galutinį 1998 metų BVP.

B. Kaminskienė sakė, kad šiemet didžiausias BVP augimas yra tose srityse, kur pernai sausio-kovo mėnesiais buvo didelis smukimas: pramonėje, transporte, prekyboje. Tuo tarpu mažiau BVP sukurta biudžeto finansuojamose sferose - valstybės valdyme, švietime, sveikatos apsaugoje, taip pat statyboje ir elektros, dujų ir vandens tiekime.

Statistikos departamento ekonominių tyrimų skyrius prognozuoja, kad šiemet BVP turėtų augti ne mažiau kaip 2 proc.

Ūkio ministerijos prognozės sako, jog šiais metais BVP turėtų išaugti 1,3-2 proc. - galiojančiomis kainomis jo turėtų būti sukurta už 44,1-44,4 mlrd. litų.

Didžiausio komercinio Vilniaus banko ekspertai mano, kad 2000-aisiais BVP augs 1,9 proc. - jo bus sukurta už 44,5 mlrd. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją