Pastebimas ir toliau vykstantis nuosmukis akcijų biržose. Londone FTSE 100 indeksas pirmą kartą nuo šių metų vasario smuko žemiau 6 tūkst. punktų ribos. Pernakt krito ir akcijų kainos Volstrito biržoje, pablogėjo situacija daugumoje Azijos rinkų. Savo ruožtu aukso kainos išaugo 1,4 procento.

Beje, dešimties metų trukmės JK vyriausybės obligacijų pelningumas taip pat krito nemažu dydžiu – 0,06 procentinio punkto, t. y. iki rekordinės 1,146 proc. ribos. Paprastai vyriausybės obligacijų pelningumas krenta tuomet, jeigu didelė dalis investuotoju ketina investuoti į šiuos vertybinius popierius.

Matyti, kad Vokietijos rinkose obligacijų pelnas pasiekė neigiamą ribą (-0,028 proc.). Tai rodo, kad investuotojai pasirengę verčiau patys daugiau mokėti už obligacijas, nei gauti pelno iš jų pirkimo.

„DeKaBank“ ekonomistas Ulrichas Kateris nurodo: „Itin svarbiu veiksniu tampa auganti nežinomybė dėl galimo Britanijos pasitraukimo iš ES. Šis skatina investuotojus ieškoti savo pinigams saugaus prieglobsčio perkant Vokietijos vyriausybės obligacijų. Pelningumo kritimas žemiau 0 proc. ribos tik dar kartą parodo, kokie rimti iššūkiai šiuo metu gresia pasaulinėms finansų rinkoms“.

LBBW analitikas Werneris Baderis pridūrė: „Baimė, kad Britanija pasitrauks iš ES sunaikino bet kokį norą rizikuoti“.

Ruošiasi neramumams rinkose

Vokietija ruošiasi galinčiam išaugti nepastovumui rinkose, atsirasiančiam, jeigu ateinančią savaitę Britanija nuspręstų pasitraukti iš Europos Sąjungos. Tokią informaciją antradienį paviešino vienas iš aukšto rango šalies finansų ministerijos pareigūnų. Apie tai praneša „Reuters“.

Jeigu britai nuspręstų išstoti iš ES, toks žingsnis priverstų Vokietiją bei kitas Europos Sąjungos šalis pademonstruoti savo tvirtą ryžtą ir toliau gyventi bloko viduje, kalba ministerijos atstovas Jensas Spahnas Vokietijos transliuotojai ARD.

Jau dabar finansų rinkos neramiai žvelgia į vadinamojo „Brexit“ galimybes, tačiau manoma, kad birželio 23-osios referendume išreikštas noras pasitraukti sukeltų dar didesnę suirutę.

„Bus svarbu pademonstruoti stabilumą“, – teigia J. Spahnas ir priduria, kad Didžiosios Britanijos pasitraukimas taptų didžiuliu nuostoliu. Anot jo, ministerija rengiasi savo atsakui į kelis galimus scenarijus ir skirtingas rinkos reakcijas. Tiesa, daugiau detalių jis pateikti atsisakė. Taip pat komentuoti situaciją atsisakė ir Vokietijos finansų ministerijos atstovė spaudai.

Pasak J. Spahno, Britanijos pasitraukimas taptų didžiule netektimi, jis priverstų šalį iš naujo tartis su Europa dėl sandorių prekybos srityje, greičiausiai tektų sutikti su ne tokiomis palankiomis sąlygomis.

„Juk santykiuose turi būti skirtumas, ar esi šeimos narys, ar tik kaimynas“, – kalbėjo ARD pašnekovas.

ECB žada imtis priemonių rinkoms apsaugoti po „Brexit“

Europos centrinis bankas (ECB) ketina viešai pažadėti kartu su Anglijos centriniu banku imtis priemonių apsaugoti finansų rinkoms, jeigu britai nubalsuotų už pasitraukimą iš Europos Sąjungos. Apie tai praneša „Reuters“.

Tokie pasiruošimai rodo, kokia įtampa tvyro prieš birželio 23 dieną vyksiantį referendumą. Šis nulems ne tik Britanijos ateitį prekybos srityje ir pasaulio politikoje, bet ir visos ES tolesnį egzistavimą. Tiek svaras, tiek ir euras prarado nemažai savo vertės, nes kyla vis didesnė baimė, kad „Brexit“ gali į recesiją įstumti visą 28 valstybių sąjungą.

Oficialusis ECB pranešimas turėtų būti paskelbtas birželio 24 d., jeigu anksti ryte paskelbti rezultatai parodytų, kad britai pasirinko pasitraukti iš ES, teigia patikimi šaltiniai. Banko žingsniu norima išlaikyti investuotojų pasitikėjimą visoje Europoje ir sulaikyti tolesnes bangas, galinčias nuo „Brexit“ nuvilnyti per rinkas.

„Bus skelbiama apie ketinamas taikyti bet kokias priemones, kurios padėtų išlaikyti adekvatų rinkų likvidumą“, – kalba vienas iš banko aukšto rango pareigūnų, pasisakęs anonimiškai.

Oficialiai nei ECB, nei Anglijos centrinio banko atstovai spaudai pasklidusios informacijos nekomentavo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)