Intelektinės nuosavybės apsaugos prekių importo ir eksporto srityje įstatymo projektas, kuriam antradienį pritarė laikinoji Vyriausybė, sudarys galimybę muitinei taikyti lankstesnes prekių ženklų, autorių ir gretutinių teisių, teisių į pramoninį dizainą ir patentų savininkų apsaugos priemones.

Intelektinės nuosavybės teisių subjektas galės kreiptis į Muitinės departamentą, jeigu jis žinos arba spės, kad prekes, kurių gabenimas pažeidžia jo teises, norima įvežti į Lietuvos muitų teritoriją, įskaitant ir tuos atvejus, kai prekes norima gabenti tranzitu. Galutinį sprendimą dėl sulaikytų prekių priims teismas.

Lietuva priimti intelektinės nuosavybės apsaugos priemones yra įsipareigojusi Pasaulio prekybos organizacijai (PPO). Šios nuostatos atitinka ir Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus.

Daugiausiai priekaištų dėl suklastotų ir piratinių prekių gamybos ir prekybos turi tokios žinomos firmos kaip "Nike", "Adidas", "Reebok", "Kodak", "Seiko" ir pan.

Lietuvoje teismus, muitinei sulaikius padirbtas prekes, yra laimėję "Nike", "Adidas", "Hugo Boss" ir "Nivea". Dažniausiai šios prekės į mūsų šalį patekdavo kaip tranzitinės, o jų gavėjais būdavo nurodomos ofšorinės firmos.

Dauguma tokių prekių į mūsų šalį patenka iš Turkijos ir Kinijos, o realizuojamos Gariūnų turguje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją