Per šias į kitas pasaulio šalis nukreipiamas kapitalas, rodo pirmadienį paviešinta ataskaita, padaryta išanalizavus vadinamųjų „Panamos dokumentų“ nutekintą informaciją, praneša „Reuters“.

Naujosios Zelandijos žiniasklaidos atstovams išanalizavus daugiau kaip 61 tūkst. dokumentų, vis didesnis spaudimas kyla šalies premjerui Džonui Kėjui (John Key). Panamoje įsikūrusi teisines paslaugas teikianti bendrovė „Mossack Fonseca“ atsidūrė visame pasaulyje atgarsio sulaukusio finansinio skandalo centre, tačiau paviešinta informacija leido nušviesti, kaip pasaulio turtingieji naudojasi užsienio šalių mokestinėmis sistemomis, kad sumažintų savo mokestinius įsipareigojimus.

„Mossack Fonseca“ aktyviai skelbė, kad Naujoji Zelandija yra puiki vieta verslui dėl neapmokestinimo statuso, aukšto konfidencialumo ir teisinio saugumo lygio, rodo bendrai atliktas „Radio New Zealand“, TVNZ ir tiriamosios žurnalistikos atstovo Nikio Hagerio (Nicky Hager) tyrimas.

Pasak premjero, „visiškai neteisinga“ kalbėti, kad Naujoji Zelandija yra mokesčių rojus, be to, jis pridūrė esąs atviras taisyklių dėl užsienio investicinių fondų pokyčiams, jeigu tai būtų pasiūlyta Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) patikroje.

„Jeigu kils poreikis imtis pokyčių šioje srityje, vyriausybė apsvarstys tokį žingsnį, ir jeigu taps būtina, imsis veiksmų“, – sakė Dž. Kėjus reporteriams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją