Antradienį prasidėjus dar vienam JAV Senato derybų etapui, ES ekonomikos komisaras Olli Rehnas pareiškė, kad labai svarbu, jog šių derybų metu būtų rastas tinkamas sprendimas. "Jeigu taip nenutiks, susidariusi padėtis gali labai dramatiškai paveikti pasaulio ekonomiką ir trukdyti atsigauti Europos rinkoms", - kalbėjo O. Rehnas.

Euro grupės finansų ministrams pirmininkaujantis Jeroenas Dijsselbloemas pranešė, kad susitikimo metu buvo peržiūrėti daugelio Europos valstybių finansai, teigiamai įvertinta situacija Ispanijoje, Portugalijoje, aptarta padėtis Graikijoje.

"Ispanijoje ir Arijoje ekonominė ir finansinė padėtis pagerėjo", - džiaugėsi jis. Šalys sėkmingai nutrauks finansinės pagalbos programas iki 2014 m. pradžios. Taip pat "reformos pradeda duoti vaisių" ir Portugalijoje, nors šalis dar kurį laiką susidurs su finansinėmis problemomis.

Graikija dar turi pasistengti, tačiau apie pastarąją šalį finansų ministrai bus pasirengę daugiau kalbėti po rudenį atlikto pakartotinio audito.

Optimistiškai nusiteikę po derybų dėl šalies biudžeto

JAV Senato lyderiai reiškia optimizmą po derybų dėl valstybės skolos limito didinimo. Po posėdžio su respublikonais Senate vyraujantys demokratai teigia "nepaprastai pasistūmėję į priekį". Taip pat greitai ketinama vėl atnaujinti vyriausybinių institucijų darbą - šiuo metu šios nedirba jau trečią savaitę, praneša BBC.

JAV politikai turi iki ketvirtadienio kilstelėti šiuo metu nustatytą ties 16,7 trln. JAV dolerių riba skolinimosi limitą, nes kitaip gresiantis šaliai nemokumas "gali ypač nualinti šalies ekonomiką", teigia prezidentas Barackas Obama.

Po pirmadienio vakare vykusių derybų demokratai teigė, kad pagaliau artėjama prie bendro susitarimo. Nors dar vienos derybos su respublikonų senatoriais ir jų atstovais vyks antradienio rytą, tačiau panašu, kad demokratai atrėmė respublikonų bandymus priversti gerokai pakeisti B. Obamos sveikatos apsaugos programos nuostatas - respublikonai nori griežčiau tikrinti paramos iš valstybės siekiančių asmenų pajamas.

Vis dėlto net jeigu abi pusės Senate ir susitars galutinai, iki šiol nėra aišku, ar Kongresas laiku suspės patvirtinti įstatymo projektą ir išvengti jau spalio 17 d. galinčio šalį ištikti nemokumo: biudžeto įstatymo projektą dar turi patvirtinti ir Atstovų Rūmuose aršiai jam prieštaraujantys respublikonai, prieš dvi savaites ir pradėję visą politinę sumaištį JAV.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)