Senjorai sako: "Mus ne tik priešina su kitais, bet ir žemina - patys ir apmokėsime tas kompensacijas."

Kaip rašo dienraštis „Šiaulių kraštas”, trečiadienį sumažintų pensijų kompensavimo darbo grupė paskelbė pasiūlymus dėl lengvųjų automobilių ir motociklų mokesčio ir akcizų didinimo.

Už automobilius į biudžetą susižerti planuojama 200 milijonų litų per metus.

"Tas pensijas - pačias mažiausias Europoje - mes užsidirbome, o dabar esame supriešinti su automobilininkais ir net alkoholikais - gatvėje jau grasina",- sakė Grasilda Makarevičienė, Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos pirmininkė.

DELFI primena, kad labiausiai – iki 50 proc. - norima didinti alaus akcizą, 35 proc. planuojama didinti 8,5 laipsnių vyno ir silpnų fermentuotų gėrimų, pavyzdžiui, sidro akcizą. Stiprus alkoholis turėtų sulaukti 5 proc. didesnio akcizo.

Darbo grupė, ieškanti, iš kur gauti pinigų pensijų kompensavimui, skaičiuoja, kad dėl tokio didėjimo puslitris alaus brangtų 17 ct, o sidro ir silpno vyno – 18 ct.

Paviešinti planai ir apmokestinti automobilius. Iki 1,5 l variklio tūrio automobiliai būtų apmokestinami 90 Lt metiniu mokesčiu, o 1,5-2 l – 170 Lt. Didėjant variklio tūriui, mokestis taip pat didėtų. Pavyzdžiui, iki 2,5 l tūrio automobilio savininkas turėtų sumokėti 240 Lt, iki 3 l - 310 Lt, iki 3,5 l – 380 Lt, iki 4 l – 450 Lt, iki 5 l – 520 Lt, daugiau nei 5 l – 590 Lt.

Darbo grupės nuomone, apmokestinami turėtų būti ir motociklai. Taigi iki 0,5 l darbinio variklio tūrio motociklo savininkas per metus turėtų mokėti 70 Lt, 0,5-1 l – 130 Lt, 1,1,5 l – 190 Lt, daugiau nei 1,5 l – 250 Lt.

Planuojama, kad mokestis įsigaliotų šį spalį ir jį reikėtų sumokėti iki gruodžio.

Vyriausybė planuoja, kad per trejus metus pensininkams galėtų išmokėti 443 mln. Lt: 88,6 mln. Lt šiemet ir po 177 mln. Lt kitais ir dar kitais metais.

Šį pasiūlymą dar ketinama penktadienį pristatyti valdančiųjų partijų politinei tarybai, vėliau jis turėtų keliauti į Seimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (703)