Jolanta Kaminskaitė–Pranckevičienė, advokatų kontoros "Aničas, Okinčic ir partneriai", ginančios verslo programinės įrangos aljanso BSA ("Business Software Alliance") autorines teises Lietuvoje, sako, kad rugsėjo pradžioje UAB "Penki kontinentai" (PK) darbuotojui Svajūnui Poručiui iškelta baudžiamoji byla dėl nelegalios "Microsoft" programinės įrangos platinimo.

Mokesčių policijos departamento prie VRM Intelektualinės nuosavybės teisių apsaugos poskyrio specialistė Regina Jasiulienė sako, kad PK darbuotojas "Microsoft" įrangą siūlė internetu, o su pirkėjais susitikdavo net ir darbo vietoje.

Pirminio tyrimo duomenimis, "Microsoft" padaryta žala siekia apie 64.000 Lt.

Kelis tūkstančius litų kainuojančius "Microsoft" programinius paketus minėtas asmuo parduodavo po 12–20 Lt. Ponios Pranckevičienės skaičiavimu, p. Poručiui gresia 2 metų laisvės atėmimas arba 12.500 Lt bauda.

Tuo tarpu pačiai bendrovei gali būti iškeltas 300% dydžio "Microsoft" padarytos žalos, t.y. per 190.000 Lt, civilinis ieškinys, jei PK geranoriškai neatlygins žalos.

Nors BSA yra paskelbusi 2 mėn. "atostogas" nelegalios įrangos vartotojams, tačiau imtasi aktyvesnės jos platintojų paieškos.

Anot p. Pranckevičienės, iš viso yra iškeltos 4 baudžiamosios bylos nelegalių programų vartotojams ir 2 – jų pardavėjams.

Idrakas Dadašovas, PK generalinis direktorius, sako, kad jam yra pavaldūs 180 darbuotojai ir susekti, kuris kuo užsiima darbo ar po darbo, yra praktiškai neįmanoma. Jis teigia, kad sužinojęs apie bendrovėje įsisukusį piratą atleido jį po valandos.