Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutarties derybų metu JAV taip pat atsisakė patenkinti Europos prašymą pakeisti įmonių bylas sprendžiančius privačius arbitražo teismus valstybės viešojo sektoriaus teismų modeliais.

Iš aplinkosaugos grupės „Greenpeace“ žiniasklaidai buvo nutekinti derybų dokumentai, kurių aktualumą patvirtino keli derybose dalyvavę pareigūnai. Pasak pasklidusios informacijos, Jungtinių Valstijų atstovai spaudžia Europos Sąjungą labiau, nei buvo manoma anksčiau.

„Greenpeace“ atstovai pirmadienį dėl paviešintų dokumentų Berlyne surengė spaudos konferenciją.

JAV nepatvirtino informacijos apie neva ES pareigūnams daromą spaudimą

Pirmadienį JAV atstovo derybose dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutarties atstovybė paviešino informaciją, kad paskelbta žinia apie neva Europos Sąjungos pareigūnams daromą spaudimą yra klaidinga.

„Nors Jungtinės Valstijos ir nekomentuoja vadinamosios nutekintos informacijos, tačiau interpretacija, esanti šiuose dokumentuose, geriausiu atveju kelia sumaištį, o blogiausiu – yra atvirai klaidinga, – teigiama pranešime. – Nuo pat mūsų prekybos derybų su ES pradžios mes aiškiai skelbėme, kad TTIP skirta užtikrinti ekonomikos augimą, paspartinti naujų darbo vietų kūrimą, padidinti visuomenės dalyvavimą reguliavimo procese, šio skaidrumą, taip pat pademonstruoti bendras transatlantines vertybes“.

Pirmadienį Vokietijos laikraštis „Sueddeutsche Zeitung“ nurodė, kad Jungtinės Valstijos grasinasi atšaukti švelnesnę eksporto kontrolę Europos Sąjungos eksportuojamiems automobiliams. Taip bandoma priversti Senąjį žemyną pirkti daugiau žemės ūkio produkcijos, nurodoma iš aplinkosaugos grupės „Greenpeace“ žiniasklaidai nutekintuose derybų dokumentuose.