Reaguodami į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie tai, kad stiklo tara maisto produktams buvo gaminama iš televizorių kineskopų, Kauno ir Panevėžio valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų specialistai patikrino dvi šiuos gaminius Lietuvoje gaminančias įmones – „Kauno stiklą“ ir „Klar glass Lietuvą“.

Stiklo gamyboje stiklo duženas leidžiama naudoti kaip žaliavas. Patikrinimų metu nustatyta, kad iš tiekėjų gautos stiklo duženos abiejose įmonėse buvo tikrinamos pagal patvirtintas kontrolės procedūras – atliekami laboratoriniai tyrimai ir vertinama kokybė. Grubių teisės aktų pažeidimų valstybinės kontrolės metu nenustatyta.

Iš abiejų minėtų gamybos įmonių buvo atrinkti stiklo butelių mėginiai sunkiesiems metalams – švinui ir kadmiui nustatyti. Ištyrus mėginius Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje, nustatyti metalų kiekiai neviršijo patvirtintų leistinų normų.

Kaip nurodo tarnyba, kadmis ir švinas yra toksiniai sunkieji metalai, kurie per ilgą laiką gali sukelti kraujodaros sutrikimų, pažeisti inkstus ar nervų sistemą.

Valstybinės kontrolės metu vertinama, ar maisto tvarkymo subjektuose (maisto produktų gamybos, viešojo maitinimo, didmeninės ir mažmeninės prekybos, fasavimo ir pakavimo įmonėse) naudojamos tinkamos su maistu besiliečiančios medžiagos ir gaminiai. Nuo metų pradžios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrino 1 700 negyvūninio maisto gamybos įmonių.

99-se (5,8 proc.) buvo nustatyta įvairių pažeidimų – maisto produktų pakavimui naudotos medžiagos be atitikties deklaracijų, kai kur pakavimo medžiagos buvo naudojamos ne pagal paskirtį, nustatyta ženklinimo, atsekamumo pažeidimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)