Dukart per metus pateikiamuose institucijos vertinimuose bankas šį kartą kalba tik apie vidutinės spartos ūkio plėtrą. Apie tai praneša BBC.

Vyriausiasis banko ekonomistas Kaushikas Basu teigia, kad vienu rimčiausių pavojų tampa Kinijos ūkio augimo sulėtėjimas, o kitos dvi BRICS stambių besivystančių ekonomikų grupės narės Brazilija ir Rusija šiemet išliks panirusios į recesiją.

Vis dėlto dokumente teigiamai atsiliepiama apie šiemet galimą pasaulio ekonomikos atsigavimą. Anot institucijos pareigūnų, turtingose šalyse augimas paspartės, aktyviau atsigaus ir besivystančios ekonomikos.

Laukiama, kad šiemet, palyginti su praėjusių metų statistika, pasaulio ekonomikos augimas pakils nuo 2,4 iki 2,9 proc. Besivystančiose šalyse augimas sieks 4,8 proc. Beje, bankas Pietų Azijos regionuose, pavyzdžiui, Indijoje, situaciją pavadino „šviesiausia“.

K. Basu nurodo, kad vis didesnė atskirtis susidarys tarp besivystančių ekonomikų. Anot jo, ankstesnėms prognozėms kylančios grėsmės per pastaruosius šešis mėnesius išaugo: „ypač tos, kurios susijusios su galimybėmis sukelti chaotišką nuosmukį stambioje besivystančioje ekonomikoje“. Konkrečios šalies jis nenurodė, tačiau nesunku atspėti, kad kalbama apie Kiniją.

Ataskaitoje įspėjama, kad nuosmukis stambiosiose besivystančiose ekonomikose gali kelti grėsmę sunkiai pasiektoms pergalėms mažinant skurdą. Dokumente reiškiamas nerimas, kad skurdo židiniai ir toliau koncentruosis ekonomikose, kurių pagrindą sudaro gamtinių išteklių naudojimas, pavyzdžiui, pietinėse Afrikos dalyse, kur šiuo metu ir taip registruojamas didžiausio masto skurdas.

Be to, gamtinių išteklių naudojimu remiamos ekonomikos pastaruoju metu nukentėjo dėl smukusių žaliavų kainų. Be to, nemažai skurdžiau gyvenančių namų ūkių neigiamai paveikė pakilusios importuojamų prekių kainos, sukeltos staigaus nacionalinių valiutų vertės nuosmukio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)