Trečiadienį svarstydama azartinių lošimų įstatymo projektą Vyriausybė beveik paslapčia, nepasitarusi su loterijų verslo atstovais, nusprendė siūlyti Seimui pakeisti ir loterijų verslo taisykles.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas pasipiktino Vyriausybės planais įsteigti nacionalinę loteriją, veikiančią išskirtinėmis sąlygomis, ir pareiškė, kad naujoji valdžia apgavo olimpiečius.

Kodėl šis Vyriausybės žingsnis sukėlė tokią audringą reakciją? Į tai "Lietuvos rytui" atsakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas.

- Lietuvos tautinio olimpinio komiteto loterijų įmonė "Olifėja" - pagrindinis mūsų pajamų šaltinis. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, mes gauname 8 procentus jos rengiamų žaidimų pajamų. Tai sudaro net 90 procentų LTOK biudžeto.

Per dvylika LTOK egzistavimo metų mes nė karto neprašėme iš valstybės nė cento.

Esame vienintelė visuomeninė organizacija šalyje, neprašanti valstybės paramos.

Priešingai, iš savo verslo papildome biudžetą maždaug 5 milijonais litų per metus.

Mums pasisekė, kad mūsų firma "Olifėja" rado laisvą nišą versle, įsteigė populiariausias loterijas "Perlas", "Olimpas". Daug dirbome, kol įgyvendinome sudėtingą verslo projektą, sukūrėme kiekvieną Lietuvos kaimą pasiekiančią elektroninę sistemą, atsirado keletas tūkstančių naujų darbo vietų.

Visa tai norima atimti. Olimpinį sportą maitinantis verslas bus nacionalizuotas arba sunaikintas. Tokia yra Seimui teikiamo loterijų įstatymo projekto esmė.

- Galbūt neseniai dirbanti R.Pakso Vyriausybė neturi šios informacijos?

- Prieš rinkimus ir Sidnėjaus olimpines žaidynes, lyg nujausdamas blogą lemtį, susitikau su visų partijų atstovais, taip pat ir su liberalų bei socialliberalų lyderiais Rolandu Paksu bei Artūru Paulausku.

Jie tada garantavo, kad loterijų verslas nebus varžomas, o pinigai iš olimpinio judėjimo nebus atimti. Kas pasikeitė per tris mėnesius? Kokia jėga liberalus verčia elgtis kaip tikrus socialistus?

- Metate premjerui R.Paksui žiaurų kaltinimą. Kokie jūsų argumentai?

- Liberalai prieš rinkimus deklaravo laisvę verslui. Tačiau loterijų įstatymo projekte deklaruojamas loterijų verslo suvaržymas, negana to - nacionalizavimas.

Kai trečiadienį pasakiau tai finansų ministrui Jonui Lionginui, atrodė, kad kalbėjome skirtingomis kalbomis. Jis guodė, jog "Olifėja" turi daugiausia galimybių laimėti konkursą ir gaus teisę rengti nacionalinę loteriją. Bet kodėl "Olifėja" turėtų tai daryti, jeigu visi uždirbti pinigai pateks į biudžetą, o olimpinis judėjimas negaus nieko.

Atimti ir po to padalyti - tai socializmo principas. Verslą steigėme dėl sporto, o ne dėl valdininkų. Bet kiekviena valdžia didino mokesčius valstybei ir mažino sportui tenkančią dalį. Dabartinė, atrodo, nori padėti paskutinį tašką.

Liberalai prieš rinkimus sakė ketinantys suteikti kuo daugiau teisių visuomeninėms organizacijoms, susijusioms su sporto plėtra, kalbėjo apie ketinimus sumažinti valstybės galimybes manipuliuoti šiomis teisėmis.

Beje, jiems buvo didelė naujiena, kad Olimpinis komitetas iš savo uždirbtų lėšų moka stipendijas sporto veteranams, kurie negauna pelnytos valstybės paramos.

Tik trys valstybės turi olimpinius komitetus, kurie neprašo biudžeto lėšų. Tai JAV, Italija ir Lietuva. Atrodo, kad liberalizmui Lietuvoje virtus socializmu liks tik dvi.