Panašu, kad Kinijoje situacija prastesnė, nei manyta.

„Metalo iš Kinijos paklausa mažėja, valdžia lėtina infrastruktūros kūrimą ir transformuojasi į vartotojišką ekonomiką“, - įspūdžiai dalijosi K. Hoffmanas, rašo „The Business Insider“.

Prognozuojama, kad 2015 m. Kinijos ekonomika augs 7 proc., o tai mažiau nei 7,4 proc. augimas, užfiksuotas 2014 m., o tai – prasčiausias rezultatas nuo 1990 m.

Per pastaruosius vienerius metus pigo varis, nafta ir geležis, todėl pradėta kalbėti, kad šis žaliavų kainų mažėjimas rodo paklausos traukimąsi visame pasaulyje, ypač už Kinijos ribų, kur išlaidos infrastruktūrai sudaro reikšmingą ekonomikos augimo dalį.

Balandžio 8 d. „The Business Insider“ aptartas kitas nerimą keliantis dalykas – pinigų kiekio didėjimo trūkumas Kinijoje. Nors pinigų kiekio didinimas nėra tobuliausias ekonominės situacijos vertinimo matas, Kinijoje pinigų kiekio didėjimas šiuo metu lėtesnis nei JAV.

„Pinigų kiekio didinimas nėra geriausia priemonė, tačiau šis rodiklis padeda vertinti ekonomikos aktyvumą vidutinėje perspektyvoje, taigi JAV ekonomikos spartėjimas – iš esmės geras ženklas, o Kinijos sulėtėjimas – blogas“, - rašo Mike’as Birdas iš „The Business Insider“.

Nerimauti dėl Kinijos ekonomikos pradėta po to, kai praėjusiais metais didžiausia Kinijos akcijų birža Shanghai Composite padvigubėjo. Be to, pasirodė pranešimų, kad 6 proc. naujų investuotojų Kinijoje nemoka skaityti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)