Bendrovės "Lietuvos energija" komercijos direktorius Dangiras Mikalajūnas BNS sakė, kad elektros pardavimas nutrauktas, nes t uo metu nebuvo apmokėjimo garantijų. Elektrą į Baltarusiją Lietuva eksportuoja per Rusijos įmonę "Energija".

Ankstesnė apmokėjimo už elektrą tvarka sugriuvo po to, kai Rusijos branduolinės energetikos ministerija pakeitė atsiskaitymo už branduolinį kurą formą - ji pareikalavo šimtaprocentinio apmokėjimo grynaisiais pinigais.

"Mes tai traktavome kaip nustojusias galioti ankstesnes garantijas, todėl pareikalavome naujos garantijos", BNS sakė D. Mikalajūnas.

Pagal ankstesnę tvarką Rusijos "Energija" su "Lietuvos energija" atsiskaitydavo iš dalies pinigais, iš dalies - prekėmis, kurias tiekdavo Rusijos branduolinio kuro gamyklai, parduodančiai kurą Ignalinos atominei elektrinei.

Pasak D. Mikalajūno, iki spalio 1-osios jokių problemų dėl atsiskaitymų nebuvo. Per tris mėnesius Baltarusijai parduota apie 0,5 mlrd. kWh.

"Lietuvos energijos" komercijos direktorius teigė, jog dabar sutartis su "Energija" bus kiek pakoreguota ir pasirašyta "normali eksporto sutartis", pagal kurią Rusijos įmonė mokės pinigus, o "Lietuvos energija" juos perves Ignalinos AE.

Po maždaug metų pertraukos liepos mėnesį Lietuva atnaujino elektros eksportą į Baltarusiją, tik pasirašius komercinę sutartį ir gavus tvirtas atsiskaitymų garantijas. Už iki 1998-99 metais parduotą elektrą Baltarusija Lietuvai liko skolinga apie 56 mn. JAV dolerių (224 mln. litų).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją