"Euro kursas turi nuvertėti, kad būtų atgaivintas augimas, išorinis balansas ir konkurencingumas. Periferinėms Europos šalims reikia, kad euro kursas būtų arčiau JAV dolerio kurso lygio", - konferencijos Italijoje metu sakė N. Roubini.

Nepaisant euro zonos skolų krizės, euro kursas JAV dolerio atžvilgiu išliko rekordiškai aukšto lygio. N. Roubini pridūrė, kad šiuo metu rinkos yra "šizofreniškos", nes negali nuspręsti, ar apdovanoti, ar nubausti tokias šalis kaip Ispanija ir Italija dėl jų taupymo planų.

"Yra užburtas ratas dėl deficito, kuris taikant taupymo priemones tik gilina recesiją. Be augimo, neigiamos sociopolitinės reakcijos kai kurioms vyriausybėms taps nepakeliamos", - kalbėjo N. Roubini.

Europos centrinio banko (ECB) likvidaus kapitalo injekcija, kuri šiemet padėjo sustiprinti Europos rinkas, naudinga bus tik trumpą laiką. N. Roubini įspėjo, kad "skausmingas skolinto kapitalo apimčių mažinimas tęsis". Jis pridūrė, kad ECB dabar jau išbandė beveik visas priemones, kuriomis gali paskatinti Europos ekonomikas.

Anot N. Roubinio, euro zonos krizė šiuo metu yra veiksnių, keliančių didžiausią grėsmę pasaulio ekonomikai, sąrašo viršuje, o po jos seka nepastovios naftos kainos. N. Roubini įspėjo, kad, jeigu naftos kainos ir toliau augs, pasaulį ištiks recesija, o po jos - "stagdefliacija" - laikotarpis, kai smunka ekonomika ir kyla defliacija.

Kaip vienas iš didžiausių grėsmių pasaulio ekonomikos atsigavimui N. Roubini įvardino ir staigų Kinijos ekonomikos sulėtėjimą, ir prastesnius nei prognozuojama duomenis apie JAV ekonomiką.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją