Tačiau šiemet vairavimo mokyklos karštuoju laikotarpiu naujus klientus pasitinka su nemaloniomis staigmenomis – išaugusiomis vairavimo kursų kainomis.

Dėl kylančių kainų brangsta ir paslaugos

Lietuvos Statistikos departamento duomenimis, tarp labiausiai brangstančių paslaugų Lietuvoje patenka ir vairavimo kursai. Nors statistika rodo, kad kursai mokyklose pabrango tik 10,8 proc., besimokančiųjų teigimu, kainos gerokai didesnės.

Vilnietis skaitytojas, panoręs užsisakyti B kategorijos vairavimo kursus, nustebo pamatęs 200 eurų pakilusias jų kainas.

„Šią vasarą teks arba tėveliams, arba pačiam pakrapštyti piniginę. Gal ir mažiau pikta būtų, jei čia būtų sezoninis dalykas ar jei kas nors priežastis išdėstytų. Kol kas nesinori mokėti daugiau nei 200 eurus“, – savo pasipiktinimą kainomis aiškino vilnietis.

Tačiau vairavimo mokyklų savininkai teigia, kad toks paslaugų pabrangimas turi priežastis. Pasak jų, kursų kaina beveik nesikeitė dar nuo 2010 metų, todėl dabar, atsižvelgus į visus išteklius, matomas triženklis kainų skirtumas.

Vairavimo mokyklos „Pyyp“ direktorius Laurynas Uogintas pripažįsta, kad šiuo metu vairavimo kursų kainos įmonėje pabrango 150 eurų.

„Kyla draudimo, automobilių priežiūros kaštai. Taip pat žmonės, dirbantys šioje srityje nori gauti didesnius atlyginimus, jiems irgi brangsta pragyvenimas. Ilgai mokymų kainos nesikeitė, todėl nereiktų stebėtis didesniu pokyčiu“, – tikino L. Uogintas.

Reikšmingiausia priežastis – panaikinta PVM lengvata

Dar birželį norint išmokti vairuoti Vilniuje, užtekdavo sumokėti apie 350 eur, bet šiuo metu populiariausiose mokyklose B kategorijos vairavimo kursai kainuoja nuo 490 iki 550 eur.

Priklauso, ar būsimi kursų lankytojai nori standartinės, išplėstinės, savarankiškos programos, renkasi vairuoti automobilį su mechanine, automatine pavarų dėže. Peržvelgus siūlomus kursus, jų programą dažniausiai sudaro 40 akademinių valandų teorijos kursas, 30 akademinių valandų praktinis vairavimas, KET kompiuterinė programa, praktikos mokymas specialiose aikštelėse ir egzaminų kainos.

Jeigu besimokančiam vairuotojui pamokų neužtenka – už kiekvieną papildomą pamoką tenka sumokėti nuo 20 – 25 eur.

Kursų pabrangimą pripažįsta ir vairavimo mokyklos „Draiveris“ direktoriaus pavaduotojas Domas Aukščionis. Pasak jo, šioje mokymo įmonėje vasaros laikotarpiu B kategorijos teisių mokymosi planų kainos išaugo apie 20 – 25 proc.

Didžiausia to priežastis – nuo 2015 metų gruodžio vidurio panaikinta PVM lengvata B kategorijos vairavimo kursams.

„PVM mokestis įmonėse likdavo ir buvo naudojamas investicijoms, darbo užmokesčiui, mokesčiams, kurui ir kitoms sąnaudoms. Taip pat vairavimo instruktoriai reikalauja vis didesnių atlyginimų dėl pabrangusio gyvenimo.

Jau 2015 metų pabaigoje kursų kainos buvo arti savikainos, privalėjome kelti B kategorijos kursų kainą, kad galėtume toliau gyvuoti ir teikti aukštos kokybės paslaugas“, – padidėjusių kainų priežastis aiškino D. Aukščionis.

Taip pat vertėtų nepamiršti, kad baigus vairavimo kursus mokyklose, būsimi vairuotojai privalo išlaikyti du: teorinį ir vairavimo egzaminus VĮ „Regitra“.

Teorinių žinių patikrinimas čia kainuoja 10,14 eur, praktikos egzaminas – 16,80 eur, o laikantis B kategorijos teises, transporto priemonės naudojimasis papildomai kainuoja 14,20 eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (413)