Fondas, šią savaitę Peru pradėjęs savo kasmetinį susirinkimą, prognozuoja, kad šiemet pasaulio ekonomika augs 3,1 proc., o 2016-aisiais augimas pasieks 3,6 proc.

Abu rodikliai 0,2 proc. žemesni, nei buvo laukiama liepą. Savo ruožtu, nuo balandį išsakytos nuomonės ūkio plėtros rodikliai atsilieka atitinkamai 0,4 ir 0,2 procentinio punkto.

Prognozė buvo sumažinta po to, kai daugelio didžiųjų pramoninių ekonomikų centriniai bankai sumažino beveik iki 0 proc. palūkanų normas, o per pastaruosius septynerius metus, t. y. nuo finansų krizės laikų, ūkio paramos programoms buvo išleista apie 7 trln. JAV dolerių. Net ir tokios priemonės nepakėlė iki prieš krizę registruoto lygio nei investicijų, nei augimo, nei produktyvumo. Be to, pastebimas ir vartotojų aktyvumo trūkumas.

Kalbėdami apie didžiąsias ekonomikas, TVF specialistai nurodo, kad, pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose augimas turėtų šiemet siekti 2,6 proc., o 2016-aisiais - 2,8 proc. Savo ruožtu, euro zonoje atitinkamai augimas sudarys 1,5 ir 1,6 proc., Japonijoje - atitinkamai 0,6 ir 1,0 proc.

Tarptautinė organizacija teigia, kad augimas Kinijoje šiemet smuks iki 6,8 proc., o ateinančiais metais pasieks vos 6,3 proc.

Didžiausias augimo nuostolis teks besivystančioms ekonomikoms, kur, anot TVF, ūkio plėtra 2015 m. sudarys 4 proc. Tam įtakos turi staigiai atpigusios žaliavos.

Ekspertai teigia laukiantys, kad JAV federalinis atsargų bankas dar šiemet pradės didinti bazines palūkanų normas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)