"Pereinamųjų laikotarpių datos dar nėra galutinės, ir negalima sakyti, kad tai bus tikrai taip, bet tarifų pakeitimų, ko gero, nebus", BNS teigė Finansų ministerijos Mokesčių departamento Netiesioginių mokesčių skyriaus viršininkė Inga Šimonytė.

Pasak jos, Akcizų įstatymo pataisų projektą, numatantį alaus ir vyno akcizų pakeitimus, Vyriausybė turėtų svarstyti kitą trečiadienį, o Seimas įstatymo pataisas - kartu su biudžeto projektu.

Šiuo metu alaus akcizas yra 0,4 lito už litrą. Finansų ministerija siūlo alaus akcizą skaičiuoti pagal alkoholio kiekį, laipsniškai didinant maksimalią ribą: iki 2002 metų - ne daugiau kaip 55 litus už hektolitrą (55 centus už litrą), iki 2003 metų - ne daugiau kaip 70 litų už hektolitrą. Nuo 2003 metų ši riba turėtų išnykti.

Tuo tarpu aludariai siekia kompromisų. Ketvirtadienį pasiūlymus dėl alaus akcizo Finansų ministerijai ir Seimo Biudžeto ir finansų komitetui pateikė bendrovė "Jungtinis alaus centras" (JAC), platinanti alaus daryklų "Kalnapilis" ir "Utenos alus" produkciją.

JAC siūlo apmokestinti alų 0,7 lito už vieną procentą tūrinės alkoholio koncentracijos litre alaus, netaikant naujojo mokesčio įvedimui pereinamojo laikotarpio. Be to, JAC siūlo palikti iki šiol galiojusį vyno, stipresnio nei 15 proc., akcizą.

"Tokiu būdu stipraus alaus akcizas išaugs 50 - 70 procentų. Tai leis subalansuoti alaus ir vynų, stipresnių nei 15 proc., akcizų santykį", rašte valstybės institucijoms teigia JAC generalinis direktorius Arūnas Jarmolavičius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją