Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas teigia, kad Trišalė taryba antradienį nerado sutarimo dėl darbo laiko ir terminuotų darbo sutarčių, nes darbdaviai keičia savo poziciją. Tuo tarpu Lietuvos darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas sako, jog profesinių sąjungų atstovai nori užblokuoti naujo Darbo kodekso priėmimą.

„Apima negeras jausmas, kad profesinių sąjungų atstovai užblokavo tolesnes diskusijas - sustojome vietoje, kur neturėjome sustoti ir ginčijamės dėl detalių. Vakar nebuvo arbitro, o jo labai reikia, nes jau įžengėme į tokį etapą, kai visi ženklai rodo, jog būtina keisti taktiką ir parodyti politinę valią, nes nesusitariame, fiksuojame skirtingas pozicijas“, - BNS sakė D. Arlauskas.

Jo teigimu, profesinės sąjungos reikalauja, kad anksčiau sutartyje numatyto laiko atleidžiamam žmogui būtų išmokamos didelės kompensacijos.

„Tokiu būdu vėl grįžtame į pradinę būklę, kokia yra dabar arba dar blogiau“, - sakė D. Arlauskas. Jo teigimu, situacija yra aklavietėje, nes derybos nėra rezultatyvios.

Profesinių sąjungų konfederacijos vadovas teigia, kad sutarimus stabdo darbdaviai.

Artūras Černiauskas
„Rodos, sutariame, o atėjus į Trišalę tarybą jie keičia poziciją, nes su ja nesutinka kuri nors asociacija. Išeina, kad kairė nežino, ką daro dešinė ir tai trukdo Trišalės tarybos darbui (...). Mes žinome, kad turime ieškoti kompromisų ir Seimui perduoti suderintą Darbo kodekso projektą. Mes nenorime, kad ten persikeltų nesutarimai“, - BNS sakė A. Černiauskas.

Darbuotojų ir verslo atstovai pabrėžia, kad kol kas nesulaukė ir Ūkio ministerijos pozicijos dėl specialaus fondo, kuris mokėtų dalį išeitinių kompensacijų atleidžiamiems darbuotojams. D. Arlausko teigimu, šis fondas darbdaviams yra labai svarbus, nes be jo prasmę prarastų kiti siūlomi darbo santykių reguliavimo pakeitimai.

Kitas Trišalės tarybos posėdis planuojamas rugsėjo 22 dieną.

Seimo teisininkai vien Darbo kodekso projektui pateikė 152 pastabas ir tvirtina, kad yra nerealu jį priimti iki metų pabaigos.

Darbdaviai teigia laukiantys liberalesnio darbo santykių reglamentavimo, nes tai paskatintų ekonomiką ir leistų sukurti apie 85 tūkst. naujų darbo vietų. Tuo tarpu profesinės sąjungos prieštarauja, kad garantijų darbuotojams mažėtų.

Vyriausybės parengtas socialinis modelis siūlo liberalizuoti darbo santykius bei pertvarkyti „Sodros“ pensijų sistemą. Iš viso planuojama pakeisti apie 40 teisės aktų.