Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) kartu su ryšių su visuomene agentūros „Avenire” organizuotame „Metų paslaugos” konkurse sulaukta net pusė šimto Lietuvos ir užsienio įmonių paraiškų, o geriausiu iš verslo lyderių ir žiniasklaidos atstovų sudaryta komisija pripažino Estijoje įsikūrusios įmonės „SK ID Solutions” paslaugą. Ši bendrovė pristatė išmanųjį tapatybės patvirtinimo įrenginį „Smart-ID”, kuris sudaro galimybes patogiai naudotis SEB ir „Swedbank” bankų bei kitomis elektroninėmis e. paslaugomis.

Paslaugų sektorius – šalies ekonomikos ramstis

LVK vadovo Valdo Sutkaus teigimu, verslo apdovanojimais siekiama ne tik pagerbti rinkos lyderius, kurie prisideda prie ekonomikos stiprinimo, bet ir siunčiamas signalas Vyriausybei, į ką pastaroji turėtų atkreipti dėmesį ir bei nukreiptų investicijas ten, kur sukuriama didesnė pridėtinė vertė ir gaunama ekonominė nauda.

„Tai nėra tik verslo apdovanojimai – mes rodome, kokias turime konkurencingas verslo sritis ir industrijas, kokios Lietuvoje veikia pažangios ir inovatyvios verslo įmonės. Jau dabar turime pavyzdžių, kai apie šimtą darbuotojų turinčios paslaugų įmonės sumoka pelno mokesčio daugiau nei didieji pramonės gigantai“, – teigia V. Sutkus.

Kaip „Metų paslaugos“ renginyje teigė finansų ministras Vilius Šapoka, neišvengiama ir tikslinga, kad verslas orientuojasi į inovatyvias paslaugas. Vyriausybės programos prioritetai taip pat nukreipti į ateities perspektyvas, didesnės vertės kūrimą, nes kai sukuriama daugiau – lengviau dalintis.

„Neseniai pristatėme su tuo susijusių gerų naujienų paketą. Siekdami lyderystės Baltijos šalių ir šiaurės regione, siūlome palankiausią visoje ES mokestinį režimą investicijoms į mokslinius tyrimus, išradimų komercializavimą, naujas technologijas: 5 proc. vietoj dabar esančio 15 proc. mokesčio pelno tarifas išradimų komercializavimui, 100 proc. lengvata – investicijoms į technologinį atsinaujinimą, 300 proc. – mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklai. Ir dar vienas ryškus skaičius – inovacijoms skatinti – 1 mlrd. eurų ES investicijų. Tokių lengvatų neturi nei viena ES šalis, tad tikimės, kad tai padės gerus pagrindus turtingesnei mūsų šalies ateičiai“, – sakė ministras.
Alternatyva – kodų kortelėms ir generatoriams

Pagrindinę „Metų paslaugą“ laimėjusi „SK ID Solutions“ paslauga „Smart-ID“ – paprasta naudoti ir patogi alternatyva kodų kortelėms ir generatoriams, kuria galima naudotis savo išmaniajame telefone, planšetiniame kompiuteryje ar kitame išmaniajame įrenginyje, nes vis daugiau žmonių bankinius ir kitus reikalus nori tvarkyti išmaniuoju telefonu iš bet kurios vietos, kur jie tuo metu yra.

Iki šiol, kad galėtum prisijungti prie savo interneto banko sistemos, dažniausiai tekdavo kartu su savimi nešiotis slaptažodžių generatorių ar slaptažodžių kortelę. Naudojantis kelių bankų paslaugomis, reikėdavo dar daugiau savęs identifikavimo priemonių.

Inovatyvumu ir itin patogia paslauga vartotojui paslauga „Metų finansų paslaugos“ kategorijoje išsiskyrė „TransferGo“, kurie teikia greitą ir pigų būdą pervesti pinigus sujungiant visą Europą finansiniais tuneliais. Paslaugus išskirtinumas – geriausias valiutos konvertavimo kursas ir mažiausia tarptautinio pervedimo kaina Lietuvoje ir kitose šalyse.

Tarp nugalėtojų – naujoji Kauno autobusų stotis

„Metų nekilnojamojo turto projekto“ kategorijoje sužibėjo atsinaujinusi Kauno autobusų stotis. Tai ne tik naujas bei modernus pastatas, bet ir daugybė inovacijų jame: įrengtos pirmosios Lietuvoje autobusų bilietų savitarnos kasos, informacija keleiviams pateikiama realiu laiku, veikia unikali eismo valdymo sistema – tai pirma tokio aukšto lygio sistema šalyje. Taip pat įgyvendinta unikali ir šalyje analogų neturinti paslauga – siuntos drive.

Inovatyvia paraiška konkursui išsiskyrė ir „Telia Lietuva“ paslauga – hibridinio tipo internetas. Jo veikimo principas yra pagrįstas varinės xDSL prieigos sujungimu su neriboto 4G mobiliojo interneto maršrutizatoriumi. Fiksuotasis internetas paslaugai suteikia stabilumo, o mobilusis – papildomos spartos, todėl ši paslauga aktuali nuo didžiųjų miestų nutolusiose vietovėse gyvenantiems žmonėms.

Kaip neabejotina pretendentė kitąmet nuskinti išmaniojo logistikos sprendimo laurus buvo įvardinta Lietuvos bendrovės „Venipak” šių metų rudenį startuosianti mobiliesiems įrenginiams skirta paslauga „Venipak Drive”. Jau dabar kviečiami visi norintys tapti kurjeriu žmonės bei per mėnesį užsidirbti 400 – 500 eurų. Kiekvienas tapęs „Venipak Drive“ paslaugos partneriu jam skirtas smulkias (iki 10 kg) siuntas gali atsiimti tiek Venipak didžiųjų miestų terminaluose ar „PickUp“ punktuose savarankiškai, tiek sulaukti kol jas atveš „Venipak“ kurjeris į iš anksto programėlėje nurodytą siuntų priėmimo/perdavimo vietą.

Vandenilio technologijos pasieks ir kitas šalis

Energetikos bendrovė „SG dujos“ pasiūlė ir įrengė vieną pažangiausių šiai dienai sprendimų Europoje ir pasaulyje – suslėgtas gamtines dujas, praturtintas vandeniliu ir už tai komisijos palankiausiai buvo įvertinta „Metų energetikos projektas“ kategorijoje.

Paslauga unikali ir inovatyvi ne tik regioniniu mastu – apie tokių mišinių naudojimą netolimoje ateityje yra kalbama Europos Parlamento bei Komisijos dokumentuose bei direktyvose. Vandenilio, kaip gamtinių dujų kuro priedo panaudojimas realioje praktikoje – pirmasis ne bandomasis projektas pasaulyje.

Pastarojoje kategorijoje taip pat su unikalia paraiška konkursui išsiskyrė įmonė „Korgas“, pristačiusi projektą – „Circle K Lietuva“ („Statoil“) degalinių tinklo kompleksinę apšvietimo modernizaciją. Naujai sumontuota apšvietimo sistema leido žymiai sumažinti šviesotaršą, kadangi sumažėjo išmetamo anglies dvideginio kiekis.

Nauji dantys – per vieną dieną

Kone daugiausia paraiškų buvo susilaukta „Metų sveikatingumo paslauga“ kategorijoje, kurioje apdovanojimas įteiktas Kaune įsikūrusiai įmonei „SB dantų klinika“ už dantų implantavimą naudojant sistemą „Visi ant keturių“ – visų dantų atkūrimas per vieną dieną. „Visi ant keturių“ sistema – estetiškas ir ilgalaikis sprendimas. Implantai ir prie jų tvirtinami nauji dantys yra pažangi alternatyva nestabiliems, sudėtingai prižiūrimiems ir neilgaamžiams nuimamiems dantų protezams.

Medicinos srityje viena iš naujovių yra inovatyvus tyrimas, skirtas moterims pačioms pasitikrinti dėl didelės rizikos žmogaus papilomos viruso ar lytiškai plintančių infekcijų nustatymo iš gimdos kaklelio mėginio. Tokią galimybę suteikia inovatyvus tyrimas „CervixSana”, kurį pacientams siūlo bendrovė „Interlux”.

„CervixSana“ rinkinyje yra ėminio paėmimo priemonė „Evalyn brush“, kurios minkšti ir lankstūs šereliai surenka pakankamai ląstelių ištyrimui. Tyrimais įrodyta, kad šia paėmimo priemone pačios moters paimtas ėminys ir ištirti didelės rizikos ŽPV tipai ir/ar lytiškai plintančių infekcijų diagnostika jautrumu bei klinikiniu patikimumu statistiškai reikšmingai nesiskiria nuo tokio paties ėminio, paimto gydytojo.

Jau antrus metus iš eilės pažangiais švietimo ir mokslo sprendimais stebina įmonė „Šviesa“ („Metų mokslo / švietimo proveržis“) šįkart su virtualia mokymosi ir vertinimo platforma „Eduka klasė“. „Eduka klasė“ yra pirmoji ir vienintelė Lietuvoje integruota mokymosi ir vertinimo platforma, kurioje galima vienoje vietoje rasti ir elektroninius vadovėlius, ir užduočių banką, ir papildomas mokomojo komplekto priemones – mokytojo knygą, uždavinynus, ilgalaikius planus ir kitą medžiagą.

Daug susidomėjimo susilaukė ‚BrainGym“ pristatyta intelekto lavinimo programa „BrainRx“. Ji skirta nuo 6 metų vaiko iki suaugusio žmogaus, norinčio pagerinti savo atmintį ar gebėjimus, pasiekti geresnių rezultatų moksle ar darbe. Vykstant intensyvioms smegenų treniruotėms su „Brain Gym“ sertifikuotu treneriu centre yra lavinamos 7 pagrindinės protinės sritys: ilgalaikė atmintis, darbinė atmintis, loginis mąstymas, dėmesys, vaizdinės informacijos apdorojimas, klausymo gebėjimai, informacijos apdorojimo greitis.

Vertintojai – verslo autoritetai

Tarp komisijos narių, šįmet vertinusių nominacijų teikėjus, buvo LVK prezidentas Valdas Sutkus, prof. Vladas Algirdas Bumelis, „Hanner” vadovas Arvydas Avulis, logistikos sprendimų optimizavimo įmonės „Equinox Europe” direktorė Rasa Beskajevienė, Bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas.

Tarp konkurso laureatų buvo ir šios įmonės: „Legal Balance“ („Metų teisės paslauga“), „FCR Media Lietuva“ („Metų inovatyviausia technologija“), „Paysera LT“ („Metų prekybos sprendimas“), „Lietuvos dujų tiekimas“ kartu su „LitGas“ („Metų Lietuvos eksportas“), „DPD Lietuva“ („Metų išmanusis logistikos sprendimas“), „Energijos sprendimų centras“ („Metų startuolis“).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)