Konkurencijos taryba (KT) informuoja, kad baigė tyrimą dėl galimai draudžiamų susitarimų tarp maisto gamyba ir pardavimu užsiimančių įmonių.

Tyrimas Konkurencijos tarybos iniciatyva buvo pradėtas dar prieš ketverius metus įtarus, kad UAB „Maxima LT“ ir UAB „Mantinga“ galėjo tarpusavyje derinti maisto gaminių kainas.

Kaip praneša KT, remiantis įmonių sutarčių nuostatomis, įmonių darbuotojų tarpusavio susirašinėjimais bei kitomis faktinėmis aplinkybėmis, Konkurencijos taryba nustatė, kad „Maxima LT“ ir „Mantinga“ įtariamas pažeidimas truko dešimt metų.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad „Maxima“ ir „Mantinga“ galėjo būti suinteresuotos, jog prie susitarimo prisijungtų ir kiti mažmeninės prekybos tinklai, tačiau tyrimo metu nepavyko surinkti įrodymų dėl „Prisma“, „Iki“, „Norfos“ ir „Rimi“ prekybos tinklų prisijungimo prie šio susitarimo.

Šių prekybos centrų atžvilgiu tyrimą pasiūlyta nutraukti.

Konkurencijos taryba tyrėjų išvadas išsiuntė suinteresuotoms šalims, kurios turi teisę atsakyti į mestus kaltinimus. Tyrimo rezultatai bus aptarti tarybos posėdyje ir priims galutinį nutarimą dėl galimo kainų derinimo tarp ūkio subjektų. Už draudžiamus susitarimus ūkio subjektams skiriama piniginė bauda iki 10 procentų bendrųjų metinių pajamų praėjusiais ūkiniais metais.

"Maxima LT" pajamos 2013 m. siekė 5,04 mlrd. Lt, skaičiuojant be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Konkurencijos taryba primena, kad įstatymai draudžia įmonėms sudaryti konkurenciją ribojančius susitarimus.

„Maxima LT“ teisininkas Arkadijus Freidenzonas teigė, kad bendrovė yra gavusi Konkurencijos tarybos tyrimo išvadas ir šiuo metu jos yra analizuojamos.

„Apgailestaujame, tačiau detalesnius komentarus bendrovė galės pateikti tik išsamiai susipažinusi su tyrimo išvadomis, - teigė jis. - Ką teigia ir pati Konkurencijos taryba, tyrimo išvados atspindi tik preliminarų tyrimą atlikusių pareigūnų vertinimą, tačiau nereiškia galutinės šios institucijos nuomonės. Tyrimo išvadose nėra konstatuojamas įstatymo pažeidimas“.

„Neabejotinai esame susirūpinę dėl Konkurencijos tarybos atlikto tyrimo. Viso tyrimo metu visapusiškai bendradarbiavome su pareigūnais, pateikėme visą jų prašytą informaciją bei paaiškinimus. Bendrovė visuomet dėjo ir deda pastangas, kad būtų laikomasi Lietuvos Respublikos įstatymų reikalavimų“, - teigiama „Maximos“ komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)