Prieš metus 200 g sviesto pakuotės kaina nesiekė 4 litų, o dabar ji kainuoja daugiau nei penktadaliu – iki 4,82 lito. 1 kg liesos varškės brango daugiau nei 10 proc., riebesnės – 7,5 proc. Litras lieso pieno brango daugiau nei 13 proc., riebaus – daugiau nei 7 proc.

„Sviesto arba riebalų kainos gana aukštai pakilo pasaulinėje rinkoje, todėl mūsų perdirbėjai parduodami produktą užsienyje šiandien tai taip pat įvertina – parduoda ten, kur brangiau. Šitas mechanizmas įsijungia ir vidaus rinkoje“, – teigė Andriejus Stančikas, Lietuvos žemės ūkio rūmų pirmininkas.

Smarkiai pakilo ir kvietinių miltų kainos – ekstra rūšies miltų kilogramo kaina pakilo daugiau nei 12 proc., o aukščiausios rūšies daugiau nei 17 proc. Dėl šios priežasties panašiai šoktelėjo ir duonos gaminių kainos. Kiaulienos kumpio be kaulo kilogramas pabrango daugiau nei litu – iki 14,52 litų.

Albertas Gapšys, Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto specialistas, sakė, kad mažmeninių kainų kilimas logikos neturi. Pavyzdžiui, 2009 m. buvo jaučiamas didelis žaliavų supirkimo kainų mažėjimas ir tik 2010 m. pabaigoje pieno supirkimo išlaidos pradėjo didėti.

„Dėl to tiek perdirbėjai, tiek prekybininkai pradėjo tas kainas didinti. Bet kai buvo mažinamos supirkimo kainos ir pieno supirkimo kainos sumažėjo perpus, mažmeninėje rinkoje pieno produktų kaina pamažėjo tik 10–15 proc. Dabar supirkimo kainoms grįžus į tą lygį, kuris buvo, mažmeninės kainos gerokai padidėjo dar kartą“, – teigė A.Gapšys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją