Tai teigiama
ekspertų parengtame ir trečiadienį pristatytame "Lietuvos makroekonomikos apžvalgos" antrame šių metų numeryje.

Vilniaus banko ekspertai prognozuoja, kad šiemet Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) išaugs 1,9 proc., einamosios sąskaitos deficitas bus 10 proc., o infliacija - 3 procentai. 2001-aisiais BVP augimas turėtų pasiekti 4,2 proc., einamosios sąskaitos deficitas - sumažėti iki 8,5 proc., o infliacija - iki 1,8 procento.

Atsižvelgdami į gerus pirmojo šių metų ketvirčio Lietuvos makroekonomikos rodiklius, banko analitikai neatmeta galimybės, kad jau šiemet prognozuojamas metų BVP augimas gali būti didesnis, o einamosios sąskaitos deficitas ir infliacija - mažesni.

Pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvos BVP išaugo 4,1 proc., einamosios sąskaitos deficitas buvo vos 2,8 proc. BVP (mažiausias rodiklis nuo 1995-ųjų metų pradžios), o infliacija - 1,3 procento.

Pasak Vilniaus banko valdybos pirmininko padėjėjo Gitano Nausėdos, Lietuvos ekonomikos atsigavimą pirmąjį šių metų ketvirtį skatino eksporto augimas.

"Eksportas buvo tas darbinis arkliukas, tempiantis Lietuvos ekonomiką iš duobės, kurioje ji buvo atsidūrusi", sakė G. Nausėda.

Tiesa, anot jo, daugelis Lietuvos įmonių, siekdamos užkariauti rinkas, buvo ir yra priverstos dirbti minimalia pelningumo marža arba net nuostolingai, todėl susidarė paradoksali situacija, kai, nepaisant išaugusios daugelio įmonių apyvartos, jų pelnai sumažėjo.

G. Nausėdos tvirtinimu, šių metų pabaigoje arba 2001-ųjų pradžioje pamažu turėtų atsigauti ir vidaus rinka, kuri padėtų pratęsti ir užtikrinti ekonomikos augimo procesą.

Pernykštis ekonomikos nuosmukis lėmė spartų nedarbo augimą - jis pirmąjį šių metų ketvirtį siekė 11,4 procento.

Manoma, kad 2000 metų pabaigoje vidutinis mėnesinis darbo užmokestis pasieks 1200 litų ir bus 6,9 proc. didesnis nei 1999-ųjų pabaigoje. Vidutinė paskolų litais palūkanų norma metų pabaigoje turėtų būti 12,3 proc. - 0,7 punkto mažesnė nei 1999-aisiais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją