Šiemet balandį metinė infliacija (balandį, palyginti su 2005 metų balandžio mėnesiu) sudarė 3,5 proc., pranešė Statistikos departamentas.

Vidutinė metinė infliacija balandžio mėnesį sudarė 2,8 proc., prieš metus - 2,6 procento.

Šių metų balandį, palyginti su kovo mėnesiu, maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai pabrango 1 proc., transporto grupės prekės ir paslaugos – 2,3 proc., drabužiai ir avalynė – 1,9 proc., o alkoholiniai gėrimai ir tabakas atpigo 0,7 procento.

Pasak statistikų, minėtų grupių prekių ir paslaugų kainų pokyčiai turėjo didžiausią įtaką balandžio bendrajam vartotojų kainų pokyčiui.

Vartojimo prekių kainos per balandį padidėjo 0,8 proc., paslaugų kainos – 0,3 procento.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokyčiui turėjo 10,8 procento pabrangusios daržovės ir bulvės, 2,0 – žuvys ir jų produktai, 0,6 – duona ir kiti kepimo gaminiai, 7,8 procento – dribsniai ir sausi pusryčiai. Minėtų maisto produktų kainų padidėjimą iš dalies kompensavo 1,0 procento atpigusi šviežia mėsa, 1,4 – kava, 1,5 – citrusų vaisiai, 0,6 – pasterizuotas pienas, 0,5 procento – kiaušiniai. Transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį labiausiai paveikė benzino kainų padidėjimas 6,9 proc., dyzelinių degalų – 2,6 proc., tolimojo susisiekimo keleivinio kelių transporto paslaugų – 1,1 proc., dviračių – 1,7 procento. Taip pat įtakos turėjo 4,3 proc. atpigusios suskystintos automobilinės dujos.

Drabužių ir avalynės grupės kainų augimui lemiamos įtakos turėjo dėl naujų vasaros sezono kolekcijų pasirodymo 2,3 proc. padidėjusios drabužių ir 1,5 proc. - avalynės kainos.

Alkoholinių gėrimų ir tabako grupėje kainų pokytį labiausiai paveikė 2,2 proc. atpigęs Lietuvoje gaminamas alus, 0,4 proc. – vynas ir 0,3 proc. - degtinė.

Per mėnesį 3,6 proc. pabrango malkos, 2,6 proc. - finansinės paslaugos, 0,6 proc. - farmacijos gaminiai, 0,7 proc. – būsto priežiūros ir remonto prekės ir paslaugos, 1,1 proc. – atostogų išvykos. Tuo tarpu 3,7 proc. atpigo suskystintos dujos maistui gaminti, 0,7 proc. - elektriniai ir neelektriniai pagrindiniai namų ūkio prietaisai, 1,4 proc. – vaizdo aparatūra, 0,8 proc. - duomenų apdorojimo įrenginiai.

2006 metų kovą, palyginti su vasariu, įvairios prekės ir paslaugos pabrango 1,6 proc., maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai – 0,2 proc., sveikatos priežiūros grupės prekės ir paslaugos – 0,8 proc., transporto paslaugos – 0,2 procento. Šių prekių ir paslaugų kainų augimas ir turėjo didžiausią įtaką kovo bendrajam vartotojų kainų pokyčiui.

Vartojimo prekių kainos per kovą padidėjo 0,1 proc., paslaugų kainos – 0,7 procento.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją