Jauna verslininkė matydama, kad nemažai būsimų nuotakų atėję į saloną išsimatuoja keletą suknelių, dažnai gana negrabiai – ištepdamos jas ar apgadindamos, ir lyg niekur nieko išeina kažko panašaus ieškoti interneto parduotuvėse, palikdamos šeimininkę rūpintis, kad suknelės vėl atgautų prekinę išvaizdą, neapsikentusi kreipėsi į kitus vestuvinių suknelių salonus, kviesdama būti vieningiems ir pranešė, kad ji savo salone už rūbų matavimąsi ketina imti mokestį.

Danijos versle tokia praktika pasirodė itin neįprasta, ir netrukus salono Brudekjoler-Weddingdeluxe savininkė susilaukė Danijos žiniasklaidos dėmesio.

Apie lietuvės verslininkės pasiūlymą konkurentams vienytis ir idėją už rūbų matavimąsi imti mokestį, netrukus jau rašė „Politiken“, portalas tv2lorry.dk, interviu skambėjo daniškose radijo stotyse, reportažą parodė televizija TV2.

Savo nuomonėmis portale dalinosi mažmeninės prekybos ir pirkėjų elgesio specialistai.

Kai kurie salonai palaikė tokią idėją ir atsakė, kad tokį mokestį įsivesti ketina.

Kaipį rašė „Politiken“, parduotuvės vadovė Karina White Carlsen iš Nicolai Brudekjoler vestuvinių suknelių salono pripažino, kad problema egzistuoja.

„Mes daug laiko praleidžiame padėdami klientams surasti tinkamą modelį ir dydį, kuris jiems labiausiai tinka, bet patirtis, deja, tokia, kad pernelyg dažnai klientai renkasi pirkti kažką panašaus interneto parduotuvėse“, – sako ji.

Tačiau su tokia situacija susiduria ne tik vestuvinių suknelių parduotuvės. Prekiaujantys muzikos instrumentais, sporto prekėmis, avalyne, taip pat žino tokius klientus, kurie atėję pasinaudoja parduotuvių konsultantais, kad išsirinktų tinkamą prekę, o paskui eina namo ir nusiperka ją pigiau internetu.

Tą pati tvirtino ir Kent Nørmark, vadybininkas iš Marathon Sports Østerbro, kur klientas gali išbandyti bėgimo batelius ant bėgimo takelio ir gauti ekspertų patarimą, kurie bateliai yra tinkamiausi būtent jam. Bet čia taip pat būna klientų, kurie pasakę „ačiū“ ir „viso gero“ eina namo ir perka batus internete.

„Norime suteikti klientui gerą patirtį, bet mes taip pat norime parduoti batus. Tai tikrai nuvilia, kai klientas ir vėl išeina“, – sako jis.

Tačiau yra ir kitokiu nuomonių. Vartotojų teisių apsaugos tarybos viceprezidentas Vagn Jelsøe žino, kad taip būna, bet netiki, kad klientai daro kažką blogo.

„Tai ką pirkėjai daro, toli gražu nėra neteisėta. Mano požiūriu, tai yra nuovokus vartotojas, kuris nusižiūrėjęs internete prekę, ateina į įprastą parduotuve gauti tinkamos informacijos“, – sakė jis.

Jelsøe mano, kad yra ir tokių pirkėjų, kurie radę prekę internete, ateina jos nusipirkti į įprastą parduotuvę, tad parduotuvės turi stengtis ir rasti būdus, kaip laimėti klientą.

Tačiau panašu, kad jaunos verslininkės nuostata už matavimosi valandą imti 150 kronų (apie 20 eurų), kurios vėliau būtų įskaičiuotos į suknelės kainą, visai neišgąsdino būsimų nuotakų.

TV 2 paskelbė balsavimą, kuriame buvo klausiama, ar pirkėjai sutinka, kad vestuvinių rūbų prekiautojai už matavimąsi imtų mokestį. Iš daugiau kaip 27 tūkstančių balsavusių, 65 proc. tokiam mokesčiui neprieštaravo.

Tačiau tuo viskas nesibaigė. Jau sekmadienį „Politiken“ išspausdino naują straipsnį su teisininkų komentarais, kuriame svarstoma, kad Linos Von Bale pasiūlymas vestuvinių rūbų salonams susivienyti ir imti mokestį, prieštarauja konkurencijos įstatymui.

Advokatas Michael Klöcker, konkurencijos teisės specialistas ir teisininkų kontoros LETT partneris pakomentavo, kad verslininkės nusivylimas yra suprantamas, tačiau yra vienas „bet“ – pasiūlymas konkurentams visiems kartu įvesti mokestį savo pirkėjams, prieštarauja Konkurencijos įstatymo 6 skyriui, gali būti vertinamas kaip įstatymo pažeidimas ir tokių susitarimų jis nerekomenduotų.

Tuo tarpu savininkui įsivesti mokestį savo paties parduotuvėje nėra nelegalu.

Jei Konkurencijos ir vartotojų institucija laikytų, kad tai yra teisės pažeidimas, Agentūra galėtų iškelti bylą. Ar tai gali nutikti šiuo atveju, Agentūra nekomentuoja.

Linos Von Bale žiniomis, bauda būtų milžiniška.

Parengta pagal: tv2lorry.dk, politiken.dk, nyheder.tv2.dk

Šaltinis
Temos
Šis straipsnis yra iš portalo skandinavija.today. Be leidimo kopijuoti draudžiama.
skandinavija.today
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)