Kasmet Kalifornijoje esanti organizacija išrenka 10 valstybių, kuriose labiausiai paisoma žmogaus teisių, rūpinamasi aplinka ir puoselėjama socialinė gerovė, informuoja CNN. Lietuva šiame sąraše užėmė septintąją vietą.

„Ethical Traveler“ atstovai lankosi pasaulio šalyse, jas vertina pagal įvairius kriterijus, vėliau sudaro 10-ies etiškiausių lankytinų šalių dešimtuką.

Etiškiausių šalių 10-ukas:

1. Bahamos
2. Barbadosas
3. Cape Verde
4. Čilė
5. Dominika
6. Latvija
7. Lietuva
8. Mauricijus
9. Palau
10. Urugvajus

„Ir vėl sąraše nėra nei vienos Azijos valstybės“, – sakė „Ethical Traveler“ atstovas. Gaila, kad į 2014-ųjų sąrašą nepateko nė viena Afrikos valstybė. Gana pašalinta dėl šiemet suprastėjusios žmogaus teisių padėties“, – aiškino atstovas.

Kriterijai

Sąrašas sudarytas, remiantis trimis kategorijomis: aplinkosauga, socialinės gerovės puoselėjimu ir žmogaus teisių paisymu.

„Žiūrime, kaip šių kriterijų laikytasi praeityje ir kaip laikomasi dabartyje, kad suprastume ne tik dabartinę padėtį šalyje, bet ir kaip ji keitėsi su laiku. Taip atrenkame šalis, kurios gerina žmonių, valdžios padėtį ir aplinkosaugos būklę“, – aiškino „Ethical Traveler“ atstovas.

Iš pradžių atrenkama keliasdešimt galimų pretendenčių, paskui atliekamas išsamesnis tyrimas, koncentruojantis į vyriausybių veiksmus per kelerius metus, siekiant pagerinti padėtį šalyje.

Šalys turi kažkuo sudominti turistus, turėti ką jiems pasiūlyti.

Etiškiausios šalys turi suteikti galimybę pasigėrėti jų gamtos grožiu, suteikti galimybę pabendrauti su vietos žmonėmis, susipažinti su kultūra, prasmingai praturtinti turistus.

Tyrėjai pabrėžia – net į dešimtuką patekusių šalių vertinimo balai nėra patys aukščiausi.

Šiemet skurdžiausios sritys buvo grėsmė vietos bendruomenėms ir homoseksualams. „Ypač Čilei ir Dominikai reikia pasistengti labiau gerbti vietinių gyventojų teises“, – rašoma tyrėjų ataskaitoje.

Kritikos sulaukė ir pasenę įstatymai, kriminalizuojantys homoseksualus Barbadose, Dominikoje bei Mauricijuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (281)