„Mes turime gintaro, kuriame yra 8 proc. gintaro rūgšties, mes turime jūrą, kuri unikali – meta gintarą tiktai į Lietuvos krantus, truputį Kaliningradui ir Latvijai iki Ventspilio. Mes turime gintarą ne tik kaip akmenį, bet ir tautosaką bei visa kita“, – pristatydama tarptautinę iniciatyvą sukurti visų žemynų šalis jungiantį turistinį Gintaro kelią, antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo
Valstybinio turizmo departamento direktorė dr. Raimonda Balnienė.

Į Lietuvos inicijuojamą Gintaro kelią jau įsitraukė 12 Europos šalių. Konkretaus Gintaro kelio maršruto nebus: prie iniciatyvos galės prisijungti bet kuri su gintaru susijusi šalis. Jos turistams internete siūlys savo objektus.

Gintaro keliui bus sukurtas specialus prekės ženklas. „Kiekviena šalis ką norės, tą ir siūlys turistams inovatyvaus, šiuolaikinio, arba kultūrinio, tradicinio – koks turistas bus, ko norės. Tai bus įdomi tema ir mes tikimės, kad mūsų laukia didelė sėkmė be investicijų – tik su gera iniciatyva ir pasauliniu palaikymu“, – sakė R. Balnienė.

Tikisi daug turistų

R. Balnienė įvardijo gintaro produktus, kuriuos jau dabar gali pasiūlyti Lietuva. Tai gintaro trauktinė, arbata, saldainiai, gintaro sauna ir masažas, muilas, medicinoje ir kulinarijoje naudojama gintaro rūgštis, obuolių sūris su gintaro rūgštimi. Lietuvoje yra gintaro muziejų, čia siūlomas ne tik kultūrinis, bet ir medicininis bei spa turizmas su gintaro produktais.

„Tai padės Lietuvai išsiskirti, būti unikalia, įdomesne. Šįmet Lietuvoje tikimės pasiekti daug užsienio turistų, 2 mln., bet aš manau, po šios iniciatyvos mes dar įdomesni tapsime. Žinau, kad verslas labai to irgi laukia – daug užklausimų iš įvairių šalių, ką su gintaru įdomaus galima padaryti Lietuvoje ar kitose šalyse“, – kalbėjo R. Balnienė.

Gintaro kelią inicijuojanti Lietuva pati gintaro ištekliais pasigirti negali – jo turime Juodkrantėje, po Kuršių mariomis. 90 proc. viso pasaulio gintaro išteklių glūdi kaimyninėje Kaliningrado srityje. Tačiau, aiškina R. Balnienė, mūsiškiam gintarui – 50 mln. metų.

Visame pasaulyje yra 250 gintaro rūšių.

Beje, istorijoje Gintaro kelio jau būta. Vandeniu ir svarbiausiais takais per daugelį amžių kelias vedė iš Europos į Aziją ir atgal ir iš šiaurinės Afrikos į Viduržemio jūrą. Gintaras buvo gabenamas iš Šiaurės ir Baltijos jūros krantų Vyslos ir Dniepro upėmis į Italiją, Graikiją, Juodąją jūrą ir Egiptą prieš tūkstančius metų ir vėliau.

Kaip sukurti pasaulinį turistinį Gintaro kelią, antradienį Vilniuje aptaria Europos Komisijos, Pasaulinės turizmo organizacijos atstovai bei turizmo vadovai ir gintaro ekspertai iš 13 šalių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)