Pasak įmonės „Kelvita“ direktorės Irinos Šeinker, liepos 4-osios dienos duomenimis užsienyje su „Sky Club“ ilsėjosi 38 turistai, iš kurių 34 grįžo į Lietuvą laiku.

Pinigų turės palaukti sumokėjusieji visą kelionės kainą

Kaip DELFI sakė Valstybinio turizmo departamento atstovė spaudai Gerda Butkuvienė, bankrutavusiam lenkų kelionių organizatoriui „Sky Club“ Lietuvoje atstovauja įmonė „Kelvita“, per kurią ir sudaromos sutartys. Anot jos, įmonė „Kelvita“ žmonėms jau grąžino arba grąžina avansus už neįvyksiančias keliones, tačiau tie žmonės, kurie sumokėjo visą kelionės kainą ir pinigai jau atsidūrė „Sky Club“ sąskaitoje, kompensacijos turės palaukti.

„Bankrutavusios Lenkijos kelionių organizatorės „Sky Club“ vienintelis atstovas Lietuvoje yra „Kelvita“. Ji buvo sudariusi apie 30 organizuotų turistinių kelionių sutarčių, vadinasi, apie 30 lietuvių buvo sudarę sutartis su „Sky Club”per „Kelvitą“. Tai dabar yra susidariusios trys situacijos: dalis lietuvių jau buvo išvykę pagal tas sutartis – atbuvo normaliai ir grįžo, keletui žmonių kelionė sutrumpėjo“, - teigė Valstybinio turizmo departamento atstovė G. Butkuvienė.

Jos teigimu, šiems žmonėms už nesuteiktas paslaugas, už kurias jie sumokėjo, turės kompensuoti draudimo įmonė, kuri buvo apdraudusi „Sky Club“.

„Taip pat yra dalis žmonių, kurie su „Kelvita“ buvo sudarę sutartis dėl kelionių pirkimo iš „Sky Club“ - vieni jau buvo pervedę avansą už kelionę, kiti ne. Tai pervedusiems, mūsų duomenimis, „Kelvita“ pinigus jau grąžino“, - sakė G. Butkuvienė.

„Paskutinė lietuvių grupė yra tie žmonės, kurie buvo sudarę sutartis, sumokėjo visus pinigus, „Kelvita“ visus tuos pinigus pervedė lenkų organizatoriams, bet kelionė neįvyks. Tai šie žmonės turės rašyti prašymus ir jiems nuostoliai bus apmokėti pagal nustatytas draudimo procedūras“, - pridūrė Valstybinio turizmo departamento atstovė.

„Kelvita“ padeda tvarkyti dokumentus

„Kelvitos“ direktorė I. Šeinker DELFI teigė, kad pinigus „Sky Club” buvo sumokėję, bet į kelionę neišvyks 20 žmonių, 4 žmonės dėl bankroto turėjo sutrumpinti kelionę, 10 žmonių buvo sumokėję avansus.

„Aš galiu pasakyti, kad visi grįžo, viskas tvarkoje, visi grįžo namo. Dabar tik tvarkomi dokumentai dėl pinigų grąžinimo“, - sakė I. Šeinker.

„Tokių, kurie sumokėjo, bet neišvyko, nėra labai daug. Jeigu, tarkime, žmonės spėjo sumokėti mums, bet mes nespėjome pervesti į Lenkiją, tai mes pinigus jiems gražinome. Yra keletas turistų, kurie buvo sumokėję avansus, tai visos sumos yra grąžintos ir pildomi visi reikalingi dokumentai“, - pasakojo įmonės direktorė.

„Sky Club“ įmonės puslapyje lenkiškai nurodoma, kad sutartis sudarę ir pinigus sumokėję žmonės turėtų atsiųsti įmonei sutarties kopiją, įmokos kopiją bei užpildyti specialią formą internete. Tiesa, bandant atidaryti formą, kurią reikia užpildyti, išmetama lentelė apie klaidą.

Keliones pardavinėjo iki paskutinės minutės

„Sky Club“ apie nemokumą paskelbė praėjusį trečiadienį, nors dar antradienį pardavinėjo turistams keliones, rašo „The Warsaw Voice“. Lenkijoje tai vienas didžiausių kelionių organizatorių bankrotų, po kurio įvairiose šalyse liko apie 4500 lenkų turistų, kurie turi sukti galvas, kaip grįžti namo.

„Sky Club“, kuri priklauso Triados grupei, savo tinklalapyje paskelbė, kad jai trūksta apyvartinių lėšų.

Paskelbus apie bankrotą užsienyje buvo likę apie 4500 lenkų turistų įvairiose šalyse – Turkijoje, Graikijoje, Ispanijoje, Maroke, Tunise, Egipte, Portugalijoje, Kipre, Bulgarijoje bei Kuboje. Jie turėtų būti parskraidinti į Lenkiją už specialiame fonde sukauptus 25 mln. zlotų (20,4 mln. litų), kuriais operuoja Mazovijos vaivadijos vadovas Adamas Struzikas.

„Sky Club“ Lenkijoje veikė nuo 2006-ųjų. Pernai rugsėjį „Sky Club“ perėmė sunkumų turėjusią įmonę „Triada“ ir naudojosi šios įmonės prekės ženklu. Šių metų balandį „Triada“ bankrutavo.

„Sky Club“ yra didžiausia bankrutavusi kelionių organizatorė Lenkijoje. „Orbis Travel“ bankrutavo 2010-aisiais, užsienyje palikusi apie 1000 turistų. Panašiu metu bankrutavo ir „Selectours“, likimo valiai palikusi apie 2000 turistų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)