Latvijos Teisingumo ministerija šalies Seimui pateikė Darbo įstatymo pakeitimus, kurioms įsigaliojus, iš būsimo darbuotojo bus draudžiama reikalauti mokėti užsienio kalbas, jeigu jo darbo sfera nebus susijusi su užsienio turistais ir jam nereikės bendrauti su tarptautiniais partneriais.

Teisingumo ministerija parengė šiuos pasiūlymus, kad papildytų jau nuo vasario pradžios svarstomas pataisas, kuriomis siekiama pažaboti kalbinę darbo ieškančių Latvijos gyventojų diskriminaciją.

Grupės parlamentarų parengtos pataisos numato, jog darbdavys negalės be pagrįstos priežasties reikalauti iš darbuotojo mokėti užsienio kalbas, ypač rusų.

Parlamentarai rėmėsi statistika, rodančia, jog didžiausiuose šalies miestuose gyvena pusė visų šalies gyventojų, tačiau tik 40 proc. didžiausių miestų gyventojų sudaro latviai. Kadangi miestuose gyvena daug rusakalbių, darbdaviai yra linkę priimti į darbą tik tuos asmenis, kurie moka rusų kalbą, nes dauguma klientų ir partnerių taip pat kalba rusiškai.

Pataisas parengusių parlamentarų manymu, esant tokiai situacijai, nukenčia mažesniuose miesteliuose ir kaimuose gyvenantys latviai, kurie nemoka rusų kalbos ir neturi galimybių jos išmokti. Dauguma tokių rusiškai nekalbančių latvių negali gauti darbo privačiose įmonėse ir net valstybinėse įstaigose, jeigu jų veiklos regione didelę dalį klientų sudaro tik rusiškai kalbantys žmonės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)