Stabilios įmonės statusą „Creditreform“ yra suteikusi 6400 įmonių (10 proc. visų šalies įmonių), kad jos šį statusą gautų bendrovės turi turėti gerą finansinę būklę ir mažą nemokumo riziką ne trumpiau nei vienerius metus. Ilgiau nei dvejus metus gerą stabilumą demonstruojančių įmonių šiuo metu yra apie 3,1 proc. Stabiliomis įmonėmis „Creditreform“ skelbia tas, kurių bankroto tikimybė per metus labai maža.

Pastebima, kad įmonės, kurių metinė apyvarta didesnė nei 5 mln. Lt, labiau tikėtina, kad bus stabili. Stabiliai veikia beveik kas antra (42 proc.) tokia įmonė. Kalbant apie įmones, kurių apyvarta viršija daugiau nei 30 mln. Lt per metus, stabilių bendrovių koncentracija dar didesnė.

Bendrame stabilių įmonių sąraše dominuoja nedidelės (10-49 darbuotojai) įmonės. Iš 6400 įmonių, tokių yra 3340. Benrovių, turinčių iki 9 darbuotojų, yra 1643. Daugiau nei 250 darbuotojų – 432.

Creditreform Lietuva” direktoriaus pavaduotojas Borisas Chijenas pastebi, kad tarp stabiliai veikiančių įmonių daugiausia yra elektros, dujų ir garo tiekimo veikloje dirbančių įmonių (20,7 proc.).

„Įdomu, kad žemės ūkyje stabili beveik kas šešta įmonė (16,4 proc.), pramonėje – 14,3 proc., prekyboje – 14,5 proc., o statyboje – tik 3,4 proc.”, - skaičiavo jis.

Kalbant apie smulkesnės veiklos sektorių, didesniu stabilumu pasižymi tekstilės (32,4 proc.), chemijos pramonės (29,7 proc.), elektronikos pramonės (28 proc.), elektros prietaisų pramonės (24 proc.), mašinų gamybos (23,6 proc.), didmeninės prekybos (21,7 proc.), maisto pramonės (17,2 proc.) sektoriai.

B. Chijenas taip pat piešia tipinės stabilios įmonės portretą. Tai – iki 2000 m. įkurta gamybos, didmeninės prekybos ar transporto įmonė, turinti 20-50 darbuotojų ir per metus pasiekianti 5-30 mln. Lt apyvartą.

Analitikas portalui DELFI teigė, kad stabilumas daugiau yra gretinamas su žeme, paslaugomis, kurios visada reikalingos, todėl stabiliausių įmonių sąraše galima rasti daug žemės ūkio ar energetikos sektorius.

„Taip pat tos įmonės, kurios ne taip gyvai reaguoja į rinkos pasikeitimus. Kai prekyboje viskas gali vykti labai greitai, tai, pavyzdžiui, žemės kaina gali labai greitai pasikeisti, tik jei įstatymai labai greitai pakeičiami“, - kalbėjo pašnekovas.

Taip pat pašnekovas priminė tai, kad stabilumą pasiekti lengviau įmonėms, kurios yra itin didelės: „Jų, kaip laivų, kryptis taip greitai nepasikeičia“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)