To priežastis – pensijų kaupimo modelis, pagal kurį dar prieš dvejus metus nemaža dalis gyventojų sutiko prisidėti prie kaupimo savo lėšomis ir gauti priemoką iš valstybės.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Inga Buškutė skaičiuoja, kad vidutinį darbo užmokestį gaunančiam žmogui atlyginimas dėl to sumažės maždaug 7 eurais.

„Nuo 2014 m. sausio 1 d. tie tarifai yra 2 proc. iš „Sodros“ biudžeto, 1 proc. nuo paties žmogaus ikimokestinio darbo užmokesčio ir 1 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje. Nuo 2016 m. sausio 1 d. tie procentai pasiskirsto: 2 proc. iš „Sodros“, 2 proc. žmogaus pinigų ir 2 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje. Vidutinį darbo užmokestį – apie 700 eurų – gaunančiam žmogui, iki mokesčių nuo sausio 1 d. 7 eurai papildomai bus nuskaitomi į jo paties pensijų fondą. Ir nepamirškime, kad nuo vidutinio darbo užmokesčio papildomai dar 7 eurus pridės dar valstybės biudžetas“, - laidoje „Žvilgsnis“ sakė I. Buškutė.

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos vadovas Šarūnas Ruzgys sako, kad valstybės priemoka labiausiai naudinga mažas pajamas turintiems žmonėms.

Šarūnas Ruzgys

„Jeigu žmogaus alga, tarkim, yra mažesnė nei vidutinis darbo užmokestis, tai žmogus, prisidėdamas gerokai mažesne dalimi, iš valstybės gauna didesnę subsidiją, negu jis pats pridėjo“, - kalbėjo Š. Ruzgys.

Personalo paieškos bendrovės „Alliance for Recruitment“ partneris Andrius Francas dienraščiui „Verslo žinios“ sakė, kad daugiau prie pensijos kaupimo prisidėsiantys gyventojai sumažėjimo gali ir nepajusti, nes atlyginimai šalyje kasmet didėja vidutiniškai 4-5 proc.

Iš viso lėšas senatvei antros pakopos pensijų fonduose Lietuvoje kaupia 1,2 mln. žmonių, tačiau apie 690 tūkst. pasirinko rinktis minimalų kaupimo būdą, kai papildomu pervedimu prie kaupimo neprisidedama.

Laida „Žvilgsnis“ transliuojama darbo dienomis 11.08 val.

Griežtai draudžiama ŽINIŲ RADIJO paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti ŽINIŲ RADIJĄ kaip šaltinį.