Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Konstantinas Andrijauskas „Žinių radijui“ aiškino, jog šitaip kinai išnaudoja esamą padėtį.

„Kinai jaučia, kad dabar yra jų geriausias laikas per pastaruosius 150 metų. Bet, kad jie vienareikšmiškai mestų pirštinę Vakarų pasauliui, tai jie tikrai nesiruošia to daryti dėl savo partnerio šiaurėje, tai yra Rusijos federacijos. Pagalbos jie siūlys lygiai tiek, kiek jiems tai atneš ekonominės ir politinės naudos, kartu nekeliant grėsmės santykiams su Vakarais, kurie vis tiek yra Kinijos liaudies respublikos užsienio politikos pirmenybė. Kinams vakarai yra partneris numeris vienas tiek politiniu, tiek ekonominiu požiūriu, tai dėl to jie tikrai neaukos savo santykių“,- sakė K. Andrijauskas.

Anot politologo, Rusijos silpnumas yra proga įžengti į reikiamus Rusijos rinkos segmentus.

„Dabartinis Rusijos susilpnėjimas Vakarų sankcijų akivaizdoje, Kinijai yra labai gera proga įžengti į Rusijos rinkas, kur Rusija anksčiau nelabai norėjo kinų dalyvavimo. Tai kinai gali puikiai pasinaudoti ta susidariusia proga, tuo galios vakuumu, kurios vėl gi kyla dėl Rusijos atžvilgiu taikomų Vakarų sankcijų“,- aiškino K.Andrijauskas.

Jo teigimu, tokie pasakymai yra diplomatijos dalis.

„Jokiu būdu apie jokį gilesnį aljansą tarp Maskvos ir Pekino kalbėti mes negalime“,- patikino K. Andrijauskas.

Laida „Aktualioji valanda“ transliuojama darbo dienomis 17.05 val.

Visą laidos įrašą klausykite ČIA.