Tiesa, taip pat Vokietijos kanclerė įspėjo, kad pasitikėjimas Europa priklauso nuo jos narių pagarbos taisyklėms. Tokios nuomonės ji laikosi susidūrusi su A. Tsipro noru baigti finansinę paramą Graikijai ir atsisakyti taupymo priemonių.

„Tik pasakysiu, kad Europa visada siekia surasti kompromisą – tai Europos sėkmės (paslaptis), – teigia A. Merkel. – Vokietija tam pasiruošusi. Tačiau taip pat būtina pasakyti, kad natūraliai pasitikėjimas Europa priklauso nuo mūsų pagarbos taisyklėms ir galimybės pasitikėti vienas kitu“.

„Žiūrėsime, kokių pasiūlymų pateiks Graikija. Jie bus aptarti ir pagal euro zonos finansų ministrų gaires – pareigūnai susitinka pirmadienį. Taigi turime kelias dienas“, – kalbėjo Vokietijos kanclerė atvykdama į Briuselyje vykstantį ES lyderių susitikimą.

ECB didina spaudimą Graikijai

Europos centrinis bankas (ECB) ketvirtadienį paragino Graikiją pratęsti tarptautinę finansinę paramą, nes kyla šalies bankų sektoriaus žlugimo grėsmė. Tiesa, naujasis kairiųjų pažiūrų Graikijos premjeras Alexis Tsipras ES lyderiams tvirtina, kad taupymo priemonės „žudo“ jo šalies ekonomiką, todėl būtina rasti alternatyvų, praneša „Reuters“.

Euro zonos finansų ministrams nesusitarus, kaip elgtis su Graikijos įsiskolinimu, ECB valdyba surengė telekonferenciją ir pasitarė, kaip ilgai finansų institucija gali ir toliau išlaikyti sėkmingą Graikijos bankų veiklą.

Bankas atsisako komentuoti vykusią diskusiją, tačiau du patikimi šaltiniai nurodo, kad kyla susirūpinimas dėl centrinio Graikijos banko skubios paramos likvidumui didinti (ELA) programos naudojimo ir jos pakankamumo. Tai vienintelė galimybė bankams gauti lėšų, nes dar praėjusios savaitės trečiadienį ECB nurodė laikinai sustabdantis leidimą Graikijos bankams naudoti vyriausybės obligacijas kaip užstatą paskolai gauti.

Atvykdamas į savo pirmąjį ES viršūnių susitikimą A. Tsipras reporteriams teigė: „Esu tvirtai įsitikinęs, kad kartu mums pavyks priimti visiems perspektyvų sprendimą ir užgydyti taupymo priemonių sukeltas žaizdas, susidoroti su humanitarine krize visoje ES ir grąžinti Europą į augimo bei socialinės sanglaudos kelią“.

Savo ruožtu ECB valdybos narys Peteris Praetas nurodo, kad centrinis bankas taikys Graikijai šiuo metu galiojančias ELA nuostatas. „Labai svarbu, kad bankai, kuriems iš neatidėliotinos pagalbos likvidumui didinti fondo taikoma parama, išliktų mokūs“, – teigė pareigūnas leidiniui „The Financial Times“. Tokie komentarai rodo, kad centrinis bankas ruošiasi nutraukti finansavimą, jeigu Graikijai nepavyks susitarti su savo kreditoriais prieš vasario pabaigoje nutrūkstant 240 mlrd. eurų vertės paramos programai. Tuomet Graikijos bankams kyla grėsmė, kad indėlininkai masiškai atsiims savo kapitalą, o tai reikštų viso sektoriaus žlugimą.

„Bundesbank“: skolos mažinimas Graikijai „daug nepakeis“

Papildomas įsiskolinimų švelninimas nepadės Graikijai išsivaduoti iš dabartinės krizės, teigia Vokietijos centrinio banko „Bundesbank“ vadovas Jensas Weidmannas. Apie tai praneša „EUbusiness“.

Vidutinė Graikijos įsiskolinimų trukmė „gana ilga, o vidutinės palūkanų normos gana žemos, kaip ir dabartinės skolos administravimo išlaidos. Todėl tolesnis skolos švelninimas nelabai pakeis Graikijos likvidumą“, – kalbėjo J. Vaidmanas bankininkų kongrese Londone.

Taip pat pareigūnas nurodė, kad „bet koks tolesnis susitartų tikslų švelninimas duotų priešingų rezultatų, o juk siekiama atgauti investuotojų pasitikėjimą Graikijos skolos tvarumu. Be to, visa tai dar ir kainuotų kitų euro zonos valstybių mokesčių mokėtojams“.

„Be to, nuostolinga tokia situacija taptų ir kitų euro zonos valstybių vyriausybėms: joms taptų gerokai sunkiau pateisinti „akmenuotą“ ekonominių reformų kelią“, – sako „Bundesbank“ vadovas.