"Mes esame už liberalią, bet kartu ir racionalią prekybą. Stojimas į PPO nėra tik politinis tikslas, kurio Lietuva sieks bet kokia kaina",– tvirtina Algimantas Rimkūnas, Užsienio reikalų ministerijos viceministras.

Lietuvos delegacija, vadovaujama p. Rimkūno, balandžio 10–14 d. Ženevoje tikėjosi išspręsti likusias žemės ūkio problemas ir baigti derybas.

"Pasiūlėme kompromisinius sprendimus dėl eksporto subsidijų panaikinimo, dėl valstybės paramos (tos paramos, kuri skatina žemės ūkio produkcijos apimčių augimą) žemės ūkiui, tačiau, mūsų didelei nuostabai, JAV, Naujoji Zelandija, Kanada ir iš dalies Australija juos atmetė",– pasakoja p.Rimkūnas.

Jo teigimu, JAV pareiškė, kad Lietuva paramą žemės ūkiui skaičiuoja pagal neteisingą metodiką. Prieš kelerius metus buvo susitarta, kad šalys per 4 m. paramą žemės ūkiui sumažins 20%. Ponas Rimkūnas teigia, kad skaičiuojant pagal amerikiečių metodiką Lietuvos vidaus parama sumažėja papildomai dar per pusę.

Ramūnas Karbauskis, Valstiečių partijos pirmininkas, mano, kad dabartinių stojimo į PPO sąlygų priėmimas būtų blogiausias sprendimas esamomis sąlygomis, nes, anot jo, dabartinį žemės ūkio produkcijos gamybos lygį labiausiai palaiko būtent eksporto subsidijos.

JAV, išsakiusi savo pastabas, toliau Lietuvą derėtis į Ženevą pakvietė gegužės 22 d. Pono Rimkūno teigimu, šio susitikimo rezultatai ir parodys, ar Lietuva, kaip kad buvo tikėtasi, PPO nare taps šių metų vasarą.