Bankų teikiamus kreditus būstui įsigyti draudžianti UAB "Būsto paskolų draudimas" atliko valstybės remiamų būsto kreditų rinkos analizę, kuri parodė, jog daugiau nei pusė visų valstybės remiamų kreditų gavėjų būsto įsigijimui skyrė minimalų - tik 5 proc. pradinį įnašą. Kreditų trukmė vis ilgėjo, o jais dažniausiai naudojosi jaunos šeimos, gaunančios nedideles pajamas. Nemaža dalis šeimų (ypač jaunų) būsto kreditais negalėjo pasinaudoti dėl ribotų pajamų.

Atsižvelgdama į šiuos rezultatus, paskolų draudimo bendrovė modifikavo būsto kreditų draudimo procedūras, patvirtino naujus reikalavimus ir draudimo įmokų tarifus.

"Pirmojo džiugi žinia - tai sumažėjusios draudimo įmokos kreditams, skirtiems būstui pirkti, statyti ir rekonstruoti. Vienkartiniai draudimo įmokų tarifai svyruos nuo 1,69 iki 3,89 proc. (buvo nuo 1,71 iki 4,99 proc.). Labiausiai šis sumažėjimas bus aktualus draudėjams, neturintiems didelių santaupų ir įsigyjantiems būstą su minimaliu pradiniu įnašu, nes jiems įmokos sumažės apie 30 proc.", - pranešė "Būsto paskolų draudimas".

Anot bendrovės specialistų, jau trečiąkart mažinami paslaugų įkainiai dar labiau skatins įsigyti būstą naudojantis bendrovės paslaugomis ir taps labai aktualūs jaunoms šeimoms bei šeimoms, ketinančioms turimas santaupas panaudoti kitiems tikslams.

Be to, sukurtas mechanizmas, leidžiantis pasiskolinti iš banko ir draudimo įmoką, skirtą UAB "Būsto paskolų draudimas", tuo dar labiau sumažindamas būsto pirkimui reikalingų santaupų sumą. Kita svarbi naujovė - tai sumažėję UAB "Būsto paskolų draudimas" reikalavimai draudėjo pajamoms, leisiantys pasinaudoti bendrovės paslaugomis šeimoms, gaunančioms mažesnes pajamas ir kurioms anksčiau kreditas buvo neprieinamas. Taip pat kredito įmokai bus galima skirti didesnę dalį pajamų nei buvo iki šiol.

"Šie pokyčiai pagyvins būsto įsigijimą visuose miestuose tiek šeimoms, tiek ir asmenims be šeimos, tai yra visiems, gaunantiems nedideles pajamas", - prognozuoja bendrovės specialistai.

Įvertinus, kad kreditais vis dažniau norėtų naudotis jaunesni asmenys, gaunantys nedideles pajamas, "Būsto paskolų draudimas" panaikino taikytą 30 metų maksimalią draudžiamo kredito trukmę, suteikiant galimybę kredito įmokas išdėstyti ilgesniam laikotarpiui ir taip šias įmokas sumažinti. Bus taikoma tik viena nuostata, susijusi su kredito trukme, draudžiant būsto kreditus asmenims, sulaukusiems 18 metų amžiaus, o kredito grąžinimo pabaigoje šie asmenys turi būti ne vyresni nei 65 metų amžiaus.

Taip pat sudaryta galimybė gerinti gyvenimo sąlygas, kai įsigyjamas naujas būstas, o tik tuomet pradedamas pardavinėti senasis. Nutraukus būsto kredito draudimo sutartį per pirmuosius metus, draudėjas galės susigrąžinti iki 70 proc. sumokėtos draudimo įmokos, šiek tiek mažesnė draudimo įmokos dalis bus grąžinama nutraukus sutartį po ilgesnio laikotarpio. Tai padės su kuo mažesnėmis sąnaudomis pakeisti būstą nepatiriant nepatogumų, kai kreditas reikalingas trumpam laikotarpiui.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją