Prekybos tinklą įsigijo Latvijos verslininko Michailo Ulmanovo mažmeninės prekybos bendrovė „Mego”.

Gandai apie bendrovės norą pasitraukti iš Latvijos rinkos sklandė jau senokai, tačiau gruodį DELFI kreipusis į „Palink“ buvo atsakyta, kad tokių planų bendrovė neturi.

Bendrovės „Palink“ generalinis direktorius Emilis L. Stefanovas sakė, kad sprendimą lėmė maža rinkos dalis ir Latvijos teismo sprendimas iškelti nemokumo bylą.

„Sprendimas priimtas optimizuojant įmonių grupės veiklą ir orientuojantis į rinkas, kuriose dirbame efektyviau – Latvijoje mūsų rinkos dalis buvo per maža, kad galėtume sėkmingai konkuruoti. Didelės įtakos mūsų užsienio investuotojų sprendimui nebeinvestuoti į Latvijos rinką turėjo ir 2012 metais mūsų bendrovei Latvijoje neteisėtai iškelta nemokumo byla. Visi šie veiksniai paskatino priimti sprendimą palikti Latvijos rinką“, – pranešime cituojamas jis. 

Sprendimą galėjo lemti latvių elgesys

Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis laikosi nuomonės, kad dažnai užsienio investuotojai, nepavykus įmonei tapti vienu iš rinkos lyderių, verslo apskritai atsisako.

Vytautas Plunksnis
„Verslas buvo mažas ir nuostolingas. Kad taptų tokiu žaidėju, kokiais šiuo metu yra „Maxima“ ir „Rimi“, reikia pakankamai daug investuoti. Labai dažnai užsieniečiai laikosi pozicijos, kad jeigu netapau vienu iš lyderių, tuomet pasitraukiu, gal kažkas kitas geriau tvarkysis“, – DELFI komentavo jis.

Tačiau kur kas svaresniu argumentu analitikas laiko atvejį, kai Latvijos „Iki“ valdanti bendrovė buvo paskelbta nemokia.

„Prekybos tinklą valdantis konsorciumas kurį laiką buvo praradę įmonės Latvijoje kontrolę. Kažkokiam kreditoriui kreipusis į teismą, jis buvo paskyręs administratorių. Žiūrint iš užsienio investuotojų pusės, tai atrodo kaip laukinė šalis, kai dėl smulkios skolos ar ginčo galima prarasti įmonės kontrolę ir net nežinant, kas gali nutikti su įmone. Europos Sąjungoje tikėtis tokių dalykų būtų buvę sunku ir niekas apie tokią riziką nekalba. Tai labiau primena Rusiją ar Ukrainą, kur visko būna“, – sakė jis.

Kai bus įvykdytos visos sąlygos, bendrovei „Mego” pereis 51 prekybos centras – parduotuvės darbą toliau tęs su „Mego” iškaba. Sandorį dar turi patvirtinti Latvijos konkurencijos taryba.

DELFI primena, kad „Iki“ prekybos tinklo kelias Latvijoje nebuvo rožėmis klotas. Dar 2012 m.
bendrovei buvo iškelta nemokumo byla dėl to, kad ji nesutarė su kita statybų įmone dėl atsiskaitymo už paslaugas.

Verslininkas Sergejus Guščinas reikalavo iš bendrovės SIA „Palink“ sumokėti už neva statybų bendrovės „Landekss“ suteiktas paslaugas. Šiai atsisakius tai daryti, kreipėsi į teismą dėl nemokumo bylos. Rajono teismas  iškėlė nemokumo bylą, tačiau vėliau sprendimas buvo panaikintas.

Bendrovės skelbiamais duomenimis, 2012 m. Latvijoje bendrovės apyvarta siekė 331,8 mln. Lt – 9 proc. mažiau nei 2011 metais. Bendrovė tuomet aiškino, kad apyvartos mažėjimui Latvijoje didžiausią įtaką darė inicijuota nemokumo byla.

Anksčiau „Lursoft“ duomenų bazėje buvo skelbiama, kad 2011 m. ši bendrovė Latvijoje patyrė apie 43 mln. Lt nuostolių. Į Latvijos rinką ji įžengė 2003 m., prekybos tinkle dirbo daugiau nei 900 darbuotojų.

Bendrovė „Palink“ priklauso tarptautiniam prekybos įmonių aljansui „Coopernic“. Registrų centro duomenimis, „Palink“ akcininkais yra bendrovės „Baltishes House Limited“, „Rewe-Beteiligungs“, „Etn. Fr. Colruyt N. V.“, „Unilec SA“, „Conad Consorzio Nazionale Societa Dettaglianti Societa Cooperativa“, kooperatyvas „Coop“.

„Coopernic“ aljansą sudaro skirtingų Europos šalių prekybos tinklai: Belgijos „Colruyt“, Italijos „Conad“, Šveicarijos „Coop“, Prancūzijos „E. Leclerc“, Vokietijos „Rewe group“.

Tačiau užsienio spaudoje buvo pasirodę svarstymų, kad dėl nesutarimų šis aljansas gali iširti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)