Sostinės Naujamiesčio rajone įprastai visą parą dirbanti „Maxima“ Mindaugo g. gruodžio 31 d. darbus baigė apie 22 valandą, o šiandien pirkėjų kasininkės jau laukė nuo 10 val. ryto.

Tiesa, kasininkės į darbus kėlėsi gerokai anksčiau: kai kurios pasakoja, kad darbui ruoštis kėlėsi ir 6 valandą ryto.

„Šiandien kasininkės su jauduliu rinkosi į darbą, bet pasiruošimas šios dienos prekybai vyko jau vakar, nes liko padaryti minimalius darbus – vyriausiems kasininkams pardavėjams reikėjo uždarant kasas pereiti per kasų liniją, paspausti vieną mygtuką ir kasos aparatas sėkmingai persijungdavo į dviejų valiutų režimą. Didžioji dalis kasų persijungė išties sėkmingai, yra pavieniai atvejai, kai kreipėmės į IT pagalbos tarnybas“, - komentavo „Maxima“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Kasininkių artimiausias kelias savaites laukia neįprasta prekyba: laukiama žmonių klausimų dėl grąžos, ar tikri eurai duodami grąžos, kokiu kursu ji paskaičiuota, ar galima aptarnauti greičiau.

„Lietuviai paprastai nėra patiklūs žmonės, daugiausiai klausimų tikimės sulaukti dėl grąžos“, - sakė R. Saulytė.

Dėl to kasininkėms yra sudarytas specialus darbo grafikas, jos keis viena kitą, turės kiek ilgesnes pertraukas.

Visgi, prekybos centrai mano, kad pernai vykusi rekordiškai didelė prekyba pirmosiomis dienomis lems kiek sumažėjusį pirkėjų srautą. Pastebėta, kad žmonės kalėdinės prekybos metu pirko ilgesnio galiojimo prekių.

Prekybininkai sako sulaukę bankų patikinimo, kad atsiskaitymai kortelėmis vyks sėkmingai. Tiesa, pastebėta, kad pastarosiomis savaitėmis žmonės kelis kartus dažniau renkasi mokėti grynaisiais.

Perka gėles ir šampaną

Pirmieji į „Maximą“ plūstelėję pirkėjai vis dar rinkosi šventines prekes, pavyzdžiui, gėlių ir gėrimų.

Vienas vyresnio amžiaus pirkėjas nustebo gavęs grąžą eurais, jis klausė, kas tai per pinigas.

„Eurai, čia trys euro centai, - kasininkė pakomentavo duodamą grąžą. - Litų jau nebėra.“

„Oi“, - sakė vyras, pasiėmęs grąžą, prekes ir nuėjęs prie išėjimo.

Kasininkės atviravo, kad naujai valiutai ruošėsi iš anksto: dalyvavo mokymuose, dirbo su simuliacinėmis kasomis.

„Manau, šiandien sulauksime daugiau jaunimo, jie norės pabandyti, kaip vyksta apsipirkimas eurais kartu ir apsipirkti“, - sakė pardavėja Katerina.

Kitas grąžą gavęs pirkėjas su pirkiniais ir kvitu prisėdo ant suoliuko parduotuvėje ir apžiūrinėjo gautą valiutą.

„Pažįstu eurą, esu jais mokėjusi anksčiau, - paklausta, ar keista gauti grąžą eurais sakė jauna mergina. - Kol kas apsipirkdama dar žiūriu į kainas litais, o grąžos šįkart netikrinu, ji nedidelė, tai pasitikiu.“

Buvo matyti, kad pirkėjai su kasininkais pasikalba: kai buvo atsiskaitoma litais, prekyba vyko greičiau.

DELFI paklausė pirkėjo, kokių jam kilo klausimu apsiperkant, kai Lietuvoje litą pakeitė euras

„Ne, ne klausimų, tiesiog malonu pasidalinti, kas įvyko, kaip jaučiasi kasininkai – konvertuotojai. Tiesą sakant aš jau su partneriais seniai eurais atsiskaitau, tai man nebuvo naujiena“, - kalbėjo Algiu prisistatęs pirkėjas.

Perka dar litais

Pirmąją naujų metų dieną „Mindaugo Iki“ duris atvėrė 10 val. Iš ryto žmonių parduotuvėje buvo nedaug. Dauguma šioje prekybos vietoje įsikūrusių ne maisto prekių parduotuvių sausio 1 d. nedirba.

Ant šalia įsikūrusio japoniško maisto restorano „Miyako“ durų užrašyta, kad restoranas „nedirba dėl techninių kliūčių.

Vienas iš pirmųjų „Iki“ parduotuvės klientų Tomas pasakojo, kad parduotuvėje už prekes atsiskaitė litais, o grąžą gavo eurais.

„Grąžos neskaičiau, tik kvitą pažiūrėjau ir tiek“, - sakė jis.

Vilnietis teigė euro įvedimo nelaukęs.

„Nesu labai senas, bet jau tiek valiutų pasikeitusių. Buvau prie lito įpratęs, dabar vėl iš naujo“, - kalbėjo Tomas.

Vyras teigė, kad dar sunkiau nei jam priprasti prie euro bus jo 90 metų sulaukusiai mamai.

Rusiškai kalbanti, vyresnio amžiaus Ina teigė per savo gyvenimą patyrusi daug valiutų pasikeitimų. Moteris sakė euro taip pat nelabai laukusi, nes, jos nuomone, pakeitus valiutą išauga kainos.

„Kainos tai kils, o pensija mums tai ne“, - tikino Ina.

Į parduotuvę naujų metų rytą skubanti Ana prisipažino atsiskaitysianti už pirkinius taip pat litais.

„Eurų dar neturiu. Ar laukiau euro? Nežinau. Reikia, tai reikia“, - sakė ji.

Stebėjosi lietuvių elgesiu

11 val. ketvirtadienį duris pirkėjams atvėrė ir sostinės Bieliūnų gatvės „Rimi“ prekybos centras. Čia pamažu ėmė rinktis pirkėjai, kurių daugumą sudarė šeimos su mažais vaikais.

Pilnus krepšius produktų kartu su žmona ir vaikais pirkęs Denisas sakė nesibaiminantis euro, tačiau pastebėjęs, kad parduotuvėse trūksta prekių.

„Kadangi šiandien sausio 1 d., tai parduotuvės nevisiškai pasiruošusios, trūksta kai kurių prekių, pavyzdžiui, duonos gaminių. Taip pat su šeima norėjome ryte nueiti į kavinę, bet paaiškėjo, kad jos darbą pradės vėliau“, - DELFI sakė jis.

Pats prekybos srityje dirbantis pašnekovas už prekes šįkart atsiskaitė litais. Kasininkė jam grąžindama naujutėlaičius eurus atidžiai skaičiavo grąžą ir dar kartą viską sutikrino su čekiu.

„Mūsų įmonėje, kurioje pats dirbu, šiuo metu vyksta inventorizacija ir esame nusprendę, kad iš klientų priimsime tik mokėjimus kortele arba eurais“, - sakė Denisas.

Kita litais už prekes atsiskaičiusi pirkėja stebėjosi lietuvių elgesiu.

„Nematau skirtumo, kuo atsiskaityti. Aš banke dirbu, todėl labai gerai skaičiuoju. Taigi nematau jokių problemų ir labai stebiuosi, kaip žmonės vakar skubėjo (įdėti pinigus – DELFI). Ko skubėti? Aš pati nieko iš anksto nepirkau, va, šiandien atėjau ir nusipirkau, ko reikia“, - linksmai kalbėjo moteris.

Su šeima į prekybos centrą atėjęs Alius DELFI sakė už maisto produktus atsiskaitęs eurais.

„Buvome pasiruošę ir eurų turėjome iš anksto. Labai džiaugiamės valiutos pasikeitimu. Visoje Europoje mokėsime eurais, mes daug keliaujame, bus daug patogiau“, - kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (888)