Šios medžiagos - tai pelėsinių grybų išskiriami toksinai, sukeliantys vėžį.

VMVT Eltą informavo, kad Lietuva jau antrą kartą (nuo gegužės 1 dienos) informuoja Europos Sąjungos valstybes apie iš Irano įvežtas pistacijas, kuriose minėtos pavojingos toksinės medžiagos daug kartų viršija leistiną normą.

Daugiausiai tokių toksinių medžiagų dažniausiai aptinkama riešutuose: ES skubių pranešimų sistema per 10 šių metų mėnesių perduoti 678 pranešimai dėl minėtų pelėsių (652 atvejai jų rasta riešutuose ar riešutų produktuose, 11 - vaisiuose ir daržovėse, 8 - vaistažolėse bei prieskoniuose).

Dažniausiai aflatoksinų randama riešutuose iš Irano, Kinijos, Turkijos, Indijos, Argentinos, Nikaragvos, Paragvajaus bei Egipto.

Dėl padidintos rizikos visos pistacijų siuntos iš Irano yra tikrinamos po du kartus. Pirmą kartą jas tikrina Irano specialistai, išduodami sertifikatus, antrą kartą, prieš importuojant į ES, tikrina ES specialistai.

Norėdama pagerinti esamą situaciją ir taikyti atitinkamas priemones, Europos Komisija, bendradarbiaudama su Irano valdžios institucijomis, analizuoja užteršimo priežastis. Taip pat vertinamos transportavimo ir pakavimo sąlygos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją