Patį Birštoną sutiko įvertinti ne tik miesto valdžia ir iš turizmo gyvenantys žmonės, bet ir žinomas keliautojas Rimvydas Širvinskas. Anot jo, čia dar trūksta keleto dalykų, pavyzdžiui, knygyno ar pramogų žiemą.

Pamatę per televiziją nori išbandyti pramogą

2014 metais Birštone apsilankė 50 tūkstančių turistų arba beveik 40 procentų daugiau nei 2013 metais. O lyginant 2015 metų pirmojo pusmečio statistinius duomenis su tuo pačiu laikotarpiu 2014 metais turistų skaičius išaugo 53 procentais. Tokius duomenis pateikia Birštono turizmo centro vyresnioji specialistė Akvilė Grigaitė.

„Didžiausią Birštono svečių dalį sudaro lietuviai – vidutiniškai apie 80 procentų. Dėl to galima teigti, jog tai pats lietuviškiausias kurortas šalyje,“ – sako ji.

Žinoma, atvyksta keliautojų ir iš Rusijos, Vokietijos, Baltarusijos, Latvijos, Norvegijos, Izraelio. Pašnekovės nuomone, Birštonas pritraukia mažiau užsieniečių nei kiti kurortai dėl to, kad kol kas nepakankamai dirba tikslinėse rinkose.

Su turistais kasdien susidurianti moteris teigia, jog Birštono svečiai dažniausiai teiraujasi aktyvių pramogų – kur galėtų pasimaudyti, surengti iškylą, važinėti dviračių takais, paplaukioti Nemunu: „Šiuo metu populiariausia pramoga – Kneipo bokštas ir takeliai. Ateina ir klausia – kur tas daiktas iš televizoriaus?“

Turizmo informacijos centro duomenimis, kurorte veiklą vykdo 4 viešbučiai, 4 svečių, poilsio namai, 4 kitos apgyvendino įstaigos ir 24 privataus sektoriaus objektai.

„Svarbu pabrėžti, jog Birštone per 7 metus žymiai padaugėjo privataus sektoriaus objektų. Nuo 4 išaugo iki 24. Būtent juos labai remiame ir rekomenduojame turistams“, – teigia centro atstovė.

Birštono kurorte nėra išvystytos pramonės, veikia tik mineralinio pilstymo gamykla. Visos paslaugos teikiamos Birštono kurorte vienaip ar kitaip susijusios su turizmu, taigi, centro darbuotojos teigimu, kurortas uždirba vien iš turizmo verslo.

Pripažįsta, kad yra kur pasitempti

Nepaisant sutvarkyto miesto ir per kelerius metus pagerėjusios jo infrastruktūros, Birštonui yra kur tobulėti. „Čia trūksta maitinimo įstaigų. Jų lyg ir yra, tačiau jos yra ne centre, o kažkur, kur turistams sunku surasti. Tik trys restoranai centre, kurie dažniausiai būna perpildyti“, – sako A. Grigaitė. Nors iš viso kurorte yra net 19 viešojo maitinimo įstaigų.

Nijolė Dirginčienė
Birštone daugiau nei tris dešimtmečius gyvenanti merė Nijolė Dirginčienė irgi sutinka, kad miestui yra kur pasitempti. Vienas iš siekių – kad Birštone neliktų senų, nenaudojamų pastatų. „Sunkiau su privatininkais, jie įsigyja pastatus ir nieko nedaro. Tad jų nemylėsim“, – juokiasi merė.

Pašnekovės akis džiugina vis gausėjantys turistai, tačiau kaip pati sako, miestas labai plėstis negalės: „Čia negalima statyti aukštų pastatų. Be to, iš vienos pusės riboja kelias, iš kitos Nemuno vingis.

N. Dirginčienė džiaugiasi pavykusiais projektais ir prisimena, kaip anksčiau sulaukdavo skaudžių replikų: „Anuomet skambindavo žurnalistai, klausdavo, kodėl pas mus niekas nevažiuoja. Žmonės sakydavo, jog čia nėra ką veikti, apleisti pastatai. Buvo skaudu tai girdėti. Todėl nusprendėm viską pakeisti iš esmės.“

Politikė tikina, jog geri užsienio kurortų pavyzdžiai įkvėpė ir padėjo: „Kartu su komanda ieškojom įdomių projektų. Pavyzdžiui, Kneipo bokštas ir sodas. Mano didelė svajonė buvo atidengti tuos mineralinių vandenų šaltinius. Juk Birštonas neturi gėlo vandens, pats miestas yra ant mineralinio vandens kupolo.“ Birštono merė atskleidžia, turistai greitai galės džiaugtis dar vienu malonumu – visais metų laikais žydinčia Nemuno krantine. N. Dirginčienė

Privalumai: ramybė ir saugumas

Įmonė „Ostina“ turi keletą laivelių
Jau daug metų Birštone gyvenantis ir dirbantis UAB „Ostina“ vadovas Vladas Raišys su šeima atvyko iš Vilniaus po studijų. V. Raišys jau penktą sezoną plukdo keleivius pontoniniais laiveliais po Nemuną – vyras dažniausiai dirba savaitgaliais. Per pastarąjį mėnesį jis pardavė 320 bilietų, kurių kaina 8 eurai.

V. Raišys pasakoja, kad didelį turistų augimą pastebėjo prieš 4 metus. „Jų padaugėjo, kai pradėjo vystytis miestas, keistis infrastruktūra. Atsirado naujos sanatorijos“, – pasakoja verslininkas.

Jis tikina, jog Birštonas – geriausia vieta gyventi: „Čia nėra eilių, spūsčių, triukšmo ir beveik visiškai nėra nusikalstamumo.“

Buvęs policijos komisaras teigia, jog miesto kompaktiškumas ir uždarumas sudaro tam sąlygas: „Čia visi vieni kitus pažįsta, tad jei kažkas nutinka, vis vien kažkas matė ar girdėjo, dėl to greitai išsiaiškina. Ir dabar negirdžiu apie vagystes ar apiplėšimus. Turistams čia saugiau nei kokiame kitame kurorte.“ Žinoma, pašnekovo nuomone, didėjantis turistų kiekis gali atvilioti nusikaltėlius, tačiau jie tikrai bus ne vietiniai.

Makalius: pigiau nei Druskininkuose

Populiarios kelionių ekspertų svetainės „Makalius.lt“ įkūrėjas Rimvydas Širvinskas-Makalius pasakoja, jog lietuviškų kurortų teikiamais malonumais dažniausiai mėgaujasi žiemą, tačiau Birštone paskutinį kartą buvo šios vasaros pradžioje: „Šiame kurorte buvau tik vaikystėje, tad labai maloniai nudžiugino, jog kurortas, išties, atsinaujino ir pasiruošė naujam sezonui.“

Rimvydas Širvinskas-Makalius
Pašnekovo nuomone, Birštonas ypač pasikeitė, kai mieste pradėjo veikti įvairios kneipo terapijos, buvo išplėtota dviračių takų infrastruktūra. „Druskininkuose jau visi europiniai pinigai išnaudoti, dabar reikia atsinaujinti ir kitiems kurortams – Birštonui, Anykščiams, – šypsosi R. Širvinskas. –Žinoma, labai daug kas priklauso nuo valdžios, kokia ji yra. Ar jie šoka pagal kažkieno dūdelę ir nieko nedaro, kol jų nejudina.“ Be to, jis pastebi, kad kainos Birštone yra gerokai mažesnės nei Druskininkuose.

Vyras tikina, jog su turizmo informacijos centro specialistės įvardintomis problemomis pats konkrečiai nesusidūrė ir rado, kur skaniai pavalgyti: „Yra netgi labai gerų vietų. Teko valgyti „Royal SPA Residence“, „Kurhauzas“ – išvis be žodžių. Matyt, atėjo laikas ir tokioms vietoms. Žinoma, visuomet atsiras tokių, kam reikės dešrelių, cepelinų.“

Visgi patyręs keliautojas aptiko kelis Birštono trūkumus: „Nėra knygyno. Yra „Iki“, yra „Norfa“, bet nėra „Maximos““, – juokiasi pašnekovas. Taip pat Makalius teigia, jog kurorte trūksta aktyvios veiklos žiemą – beveik viskas pritaikyta šiltajam metų laikui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)