Graikijos centrinio banko duomenys rodo, kad skirtumas tarp į šalį patenkančio ir iš šalies išeinančio pinigų srauto pernai siekė 1,24 mlrd. eurų (4,28 mlrd. Lt).

Tokiems rodikliams daugiausia įtakos turėjo 15 proc. padidėjusios pajamos iš turizmo - pelningiausio šalies sektoriaus.

Recesijos išsekinta Graikija pranešė apie pirmąjį einamosios sąskaitos perteklių nuo 1948 metų.

Jis prilygsta 0,7 proc. bendro Graikijos BVP. 2012 metais buvo užfiksuotas 4,6 mlrd. eurų einamosios sąskaitos deficitas.

Graikijos centrinis bankas tokį pokytį aiškina tuo, kad smarkiai sumažėjo importas - apie 4,5 proc. ir šiek tiek padidėjo eksportas, tai padėjo sumažinti šalies prekybos deficitą iki 2,4 mlrd. eurų (6,9 mlrd. Lt).

Mažėjantys atlyginimai paskatino Graikijos įmonių konkurencingumą ir neenergetinės kilmės prekių eksportą 2,1 proc. iki 14,2 mlrd. eurų (49 mlrd. Lt) 2013 metais.

Naujiesiems rodikliams didelės įtakos turėjo pajamos iš turizmo - jos pakilo iki rekordinio lygio - 12 mlrd. eurų (41,4 mlrd. Lt).

Ekonomistai prognozuoja, kad Graikija ir toliau šįmet fiksuos perteklių, bet teigia, kad dar toli gražu nereiškia, kad šalis jau atrėmė krizę.

"Ar šalis išlaikys perteklių ilgą laiką, priklausys nuo to, ar ekonomika išsaugos savo konkurencingumą ir ar sugebės ženkliai padidinti vidaus gamybą importo sąskaita", - sakė "Eurobank" ekonomistas.

Atėnai paskelbė, kad Graikija turėtų pasitraukti iš recesijos 2014 metais, po šešerių metų recesijos. Tačiau šalis vis dar susiduria su dideliais ekonominiais sunkumais.

Šalies nedarbas lapkritį šoktelėjo iki rekordinio lygio - 28 proc., o griežtos taupymo priemonės nusmukdė šalies ekonomiką beveik ketvirtadaliu per ketverius metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)