Tūkstančiai graikų sutiko trečiąjį tūkstantmetį fejerverkais ir šokiais centrinėje Sintagmos aikštėje Atėnuose. Parduotuvėse Graikijoje nuo pirmadienio galima pamatyti ir drachmomis, ir eurais nurodomas kainas, nors toks reikalavimas didelėms firmoms yra privalomas tik nuo sausio, o mažesnėms, nuo kovo mėnesio.

"Mes jau pripratome prie euro", - sakė Statis Katselis (Stathis Katselis), vieno prekybinio paviljono savininkas Graikijos sostinėje. Iš tikrųjų euro banknotai šalyje pasirodys tik 2002 m. sausio mėnesį, o drachmos nustos galiojusios po 2002 m. kovo mėnesio.

Dar prieš kelerius metus daugeliui gyventojų toks dalykas būtų atrodęs neįmanomas. Tada Graikija nepateko į pirmąją šalių grupę, susijungusią į euro zoną. Rinkos apžvalgininkai prognozavo skurdžiausiai ES valstybei sunkius laikus ir milžiniškas pastangas, norint tapti 12-ąja bendros Europos valiutos valstybe.

Tačiau per mažiau negu dvejus metus Graikija įveikė visas kliūtis, sumažino infliaciją ir biudžeto deficitą. Priimti ją į euro zonos valstybių grupę buvo nuspręsta per ES viršūnių susitikimą birželio mėnesį.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją