Pastaruoju metu kaip nelegalaus darbo panaudojimo mėgėjai išsiskiria statybos, miško ruošos įmonės ir ūkininkai. Nuo metų pradžios Alytaus teritorinio skyriaus darbuotojai surinko įrodymus, surašė 23 administracinio teisės pažeidimo protokolus dėl 37 įtariamų nelegaliai įdarbintų asmenų.

Teismas skiria tūkstantines baudas


Valstybinės darbo inspekcijos Alytaus teritorinis skyrius, nustatęs nelegalaus darbo faktus, vadovaujantis Administracinių teisės pažeidimų kodeksu, darbdaviui surašo administracinio teisės pažeidimo protokolą dėl patraukimo administracinėn atsakomybėn ir perduoda bylą nagrinėti apylinkės teismui pagal pažeidimo padarymo vietą.


Kaip matyti iš teismų priimtų nutarimų, darbdaviams skiriamos tūkstantinės baudos už kiekvieną nelegaliai įdarbintą asmenį.


Net 14 tūkst. litų baudą už keturis nelegaliai įdarbintus vyrus Varėnos miškų ruošos darbuose Varėnos rajono apylinkės teismas skyrė Pakruojo rajono Rozalimo seniūnijos Plauciškių kaimo gyventojai Onai Šideikienei, vykdančiai individualią veiklą. Už kiekvieną nelegalų darbuotoją – po 3 tūkst. 500 litų.


Moteris miško ruošos darbams Varėnos rajono Matuizų girininkijos teritorijoje samdė darbuotojus nesudariusi su jais rašytinių darbo sutarčių, nepranešusi apie įdarbinimo faktus „Sodrai”.


Darbdavė savo kaltę pripažino, aiškino, kad darbuotojų laiku neįforminusi, nes namie neturinti interneto ryšio, o nuvykti į Pakruojį neturėjusi transporto.


Žadėjo atsilyginti maistu

Alytaus rajono apylinkės teismas 6 tūkst. litų baudą skyrė mieste veikiančios elektros įrengimo darbus vykdančios bendrovės „BD grupė” direktoriui Pauliui Bakšiui už du nelegaliai įdarbintus elektrikus-montuotojus. Už vieną nelegalų darbuotoją teks sumokėti po 3 tūkst. litų. Bendrovės direktorius, kaip nedažnai būna teismuose nagrinėjant nelegalaus darbo atvejus, gailėjosi padaręs pažeidimą. Teismas tai pripažino lengvinančia aplinkybe, todėl buvo skirta mažesnė nei sankcijos vidurkis bauda.

Tokio pat dydžio – 6 tūkst. litų – baudą Alytaus rajono apylinkės teismas skyrė alytiškei Vidai Slavinskienei, vykdančiai individualią veiklą. Jai įrengiant mėsos cechą buvo įdarbintos trys moterys – patalpoms išplauti, dėžėms sunešioti. Už atliktą darbą žadėta atsilyginti maistu. Tačiau, Valstybinės darbo inspekcijos Alytaus teritorinio skyriaus inspektoriams užfiksavus trijų darbuotojų nelegalų darbą, darbdavei teks sumokėti baudą – už kiekvieną darbuotoją 2 tūkst. litų.

Buvo sutartas atlygis už dieną

Varėnos rajone, Druckūnų kaime, gyvenantis ūkininkas Edmundas Mikučionis javapjūtės darbams buvo pasisamdęs vieną pagalbininką. Už darbą nesudarius sutarties sutartas atlygis už dieną – 50–60 litų. Samdinys sakė, kad ūkininkas su juo atsiskaitydavo kiekvieną dieną.

Tačiau darbo inspektoriai darbdaviui nebuvo tokie dosnūs. Dėl nelegalaus darbo, nenoro mokėti priklausančių mokesčių už darbuotoją E.Mikučioniui parašytas administracinio pažeidimo protokolas.

Varėnos rajono apylinkės teismas ūkininkui skyrė 3 tūkst. litų baudą.

Bendradarbiaujama su savivaldybėmis

Kaip sakė Valstybinės darbo inspekcijos Alytaus teritorinio skyriaus vedėjas Vytautas Gegužis, dėl nelegalaus, neapskaityto darbo nustatymo bendradarbiaujama su savivaldybėmis.

„Reikia pagirti už labai glaudų bendradarbiavimą, informacijos apie galimai nelegalaus, neapskaityto darbo panaudojimo ūkio subjektuose pateikimą Druskininkų savivaldybės vicemerę Kristiną Miškinienę, šios savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėją Violetą Grigorienę. Mums visada pranešama apie pašalpų gavėjus, kurie sukelia įtarimų dėl galimo nelegalaus darbo. Kiek žinau, šioje savivaldybėje šiuo metu yra žymiai sumažėję pašalpų gavėjų, išmokamų pašalpų suma, ir tai yra bendro darbo rezultatas”, – tvirtino V.Gegužis.

Pastaruoju metu nepasisekė kurorto gyventojai Virginijai Zuzevičienei, vykdančiai individualią veiklą. Ji Druskininkuose, M.K.Čiurlionio gatvėje, gėlėmis prekiaujančiame kioske, floriste buvo nelegaliai įdarbinusi moterį. Už tai darbdavei Druskininkų miesto apylinkės teismas skyrė 4 tūkst. litų baudą.

Nelegaliai dirbo Vokietijoje

Kol kas teismas neišnagrinėjo Darbo inspekcijos administracinių teisės pažeidimų protokolų dėl nelegalaus darbo dviejose Alytaus bendrovėse. Glicerino valymu užsiimančioje bendrovėje „Bioglicerinas” rasti penki galimai nelegaliai dirbę žmonės, o bendrovėje „SZ statybos kompanija” – šeši tokie darbuotojai. Pastarajai bendrovei Kauno apygardos teismas šių metų gegužės pabaigoje yra iškėlęs bankroto bylą.

Darbo inspekcijos administracinio teisės pažeidimo protokole užfiksuota, kad „Bioglicerino” direktorius Edvardas Ambrulevičius leido žmonėms dirbti nelegalų darbą.

Apklausti „SZ statybos kompanijos” darbuotojai aiškino, kad dėl darbo Vokietijoje, Miuncheno mieste, statyti gyvenamąjį namą buvo tariamasi buvusio šios bendrovės direktoriaus Šarūno Zakso bute Alytuje. Čia registruota ir pati bendrovė. Su darbuotojais kartą per savaitę atsiskaitydavo ir bendrovės direktoriaus žmona, ir ten buvusi darbų vykdytoja.

Tačiau darbdavys žmonėms neišmokėjo viso sutarto atlyginimo. Netrukus išaiškėjo, kad šeši mūrininkai-betonuotojai, įdarbinti Vokietijoje, tam tikrą laiką dirbo nelegaliai.

Darbo inspekcijos Alytaus teritorinio skyriaus specialistų pastebėjimu, dabar darbdaviai įsigudrinę žmones legaliai įdarbinti po kelias valandas, net po dvi per dieną, o paprastai dirbama visą darbo dieną. Tokiais atvejais darbo inspektoriams prireikia daug laiko ir jėgų nustatyti nelegalų, neapskaitytą darbą, jei patys darbuotojai sutinka būti išnaudojami ir apie tai nepraneša inspekcijai. Dirbantieji rizikuoja savo socialinėmis garantijomis, pavyzdžiui, neišdirba pilnų metų darbo stažo būsimai pensijai gauti, gauna mažas išmokas ligos ar vaiko auginimo atostogų metu.

Jei turite nelegalaus darbo istorijų, siųskite jas adresu piliečiai@delfi.lt